„Tocmai ai ascultat o casă“ – interviu cu Horia Bălan și Adrian Popescu

Investitorii de la Dumbrava Vlăsiei și-au propus încă de la bun început ca acest proiect să se ridice la cele mai înalte standarde, atât în ceea ce privește casele ridicate pe terenurile de aici, cât și în ceea ce privește calitatea vieții. Iar pentru asta, înainte de toate, au făcut o planificare urbanistică detaliată și au investit masiv în infrastructură.

Dumbrava Vlăsiei este mai mult decât un proiect imobiliar, este o poveste care propune un anumit stil de viață, bazat pe bucuria de a trăi tihnit și liniștit. Piața imobiliară din România a ajuns la o anumită maturitate care-l face pe client să se orienteze mai mult către calitate și să aprecieze nu numai casa în care locuiește, ci tot ansamblul: infrastructura, comunitatea, mediul înconjurător. Este un proiect gândit pe termen lung, cu atenție la detalii, la materialele folosite, la siguranță, dar și la frumusețea ambientului, dincolo de funcționalitate.

Și au mai făcut ceva investitorii de la Dumbrava Vlăsiei: au pus la cale în cel mai mic detaliu un concurs pentru tinerii arhitecți aflați la început de drum. Un concurs cu un premiu consistent de 15.000 de euro, precum și posibilitatea de a implementa proiectul câștigător în Dumbrava Vlăsiei.

Horia Bălan, Project Director Dumbrava Vlăsiei

S-o luăm cu începutul? De la ce a pornit ideea acestui concurs?

Horia Bălan: Am gândit acest concurs pentru a le oferi tinerilor o șansă. Atunci când te afli la început de drum e mai greu să răzbești fără puțin ajutor și fără ca cineva să aibă încredere în tine. De obicei, oamenii care vor să-și ridice o casă caută profesioniști cu experiență, crezând că asta înseamnă totul; fără să ia în seamă faptul că exact la această vârstă se manifestă cel mai mare potențial creator, că tinerețea este vremea entuziasmului și al visurilor mărețe ce abia așteaptă să fie împlinite. Concursul Imagine Dumbrava Vlăsiei caută să-i promoveze și să-i ajute exact pe acei tineri creativi, pasionați de meseria lor, aflați la începutul carierei, oferindu-le oportunitatea de a-și materializa propria viziune în materie de habitat. Pentru că Dumbrava Vlăsiei este locul în care visurile celor mai buni arhitecți pot deveni realitate. Iar noi chiar asta vrem să oferim, un real vot de încredere acordat tinerelor talente care încă nu au avut ocazia de a-și face numele cunoscute. În plus, echipa câștigătoare va avea șansa transpunerii în realitate a proiectului său în Dumbrava Vlăsiei.

Chiar dacă numai o singură casă va prinde contur în Dumbrava Vlăsiei, în urma acestui concurs toate lucrările finaliste vor fi promovate în cadrul expozițiilor/conferințelor dedicate competiției, în mediile online ale companiei, dar și în presă, și vor beneficia de realizarea unei machete. Finaliștii vor avea posibilitatea să își prezinte și să își promoveze proiectul prin interviuri la Radio Guerrilla, iar lucrările acestora vor fi expuse în cadrul paginilor noastre de social media.

Suma pusă în joc pentru acest concurs este de 15.000 de euro, probabil cel mai mare premiu oferit vreodată în cadrul concursurilor de arhitectură din România. Considerăm, însă, că cel puțin la fel de importante sunt și sprijinul și promovarea oferite tuturor proiectelor participante.

Așadar, una dintre casele ce vor fi ridicate în Dumbrava Vlăsiei va fi „opera” unui tânăr architect de numai 30 de ani.

Horia Bălan: Exact. Un tânăr de numai 30 de ani își va vedea proiectul implementat în Dumbrava Vlăsiei. Este intenția noastră explicită de a contracta echipa câștigătoare în vederea demarării lucrului la realizarea documentațiilor necesare pentru realizarea proiectului în cadrul parcului rezidențial. Ne dorim ca locuința să se integreze în contextul natural al Dumbravei și să reinterpreteze în cheie contemporană arhitectura locală, făcând uz de materiale sustenabile. Ne dorim foarte mult ca nu numai clientul să fie mulțumit de rezultatul final, ci tot ceea ce face arhitectul de la faza de idee, la cea de proiect să fie motiv de reală bucurie și împlinire.

Pe lângă tinerii arhitecți pe care v-ați propus să-i cooptați în proiectele din Dumbravă lucrați și cu studiouri de arhitectură foarte cunoscute și apreciate pe piață. Ne puteți spune despre cine este vorba?

Horia Bălan: Este adevărat că ne-am dorit chiar de la început să atragem lângă noi birouri de arhitectură care să proiecteze case integrate perfect în conceptul Dumbrava Vlăsiei. Dorința de a avea case frumoase, unice, prietenoase cu mediul, construite departe de agitația orașului ne-a inspirat în atragerea unora dintre cele mai bune birouri de arhitectură din România pentru a le concepe. ADNBA, ARTLINE – Radu Teacă, ENE+ENE, SYAA/CUMULUS, DSBA ne-au propus proiecte spectaculoase care ilustrează standardele dezvoltării și exemplifică modele de case excepționale, creative, cu valoare estetică și în care îți face o reală plăcere să locuiești. Dumbrava Vlasiei își propune să aibă alături, an de an, cei mai talentați arhitecți din țară, pentru a-și consolida și promova viziunea privind calitatea arhitecturii, percepută ca element de bază al calității vieții familiale și comunitare.

Noi am dat mână liberă creativității birourilor de arhitectură, iar acestea au realizat concepte originale, special gândite pentru Dumbrava Vlăsiei, unicele constrângeri fiind cele impuse de planul urbanistic zonal. Însă, atunci când ai posibilitatea de a crea proiecte în mijlocul naturii, aceasta devine inspirație, iar casele vin să completeze, nu să schimbe frumusețea și dinamica locului respectiv.

Cum a fost primit acest concurs de către tinerii arhitecți? A avut efectul scontat de voi?

Horia Bălan: S-au înscris 172 de participanți până acum, ceea ce este absolut senzațional. Suntem curioși câți dintre aceștia vor depune proiectele și cum vor arăta acestea. Numărul mare al celor înscriși până la acest moment ne confirmă faptul că am intuit bine nevoia unor astfel de concursuri pentru tinerii arhitecți, de sprijinire și încurajare a lor, acum, la început de drum.

În ce constă cea de-a doua fază a consursului?

Horia Bălan: Cea de-a doua etapă a concursului Imagine Dumbrava Vlăsiei deschide seria înscrierilor proiectelor de arhitectură pe site-ul imagine.dumbravavlasiei.ro. După alegerea playlistului de 10 melodii care să îi inspire pe concurenți în creionarea celor mai spectaculoase proiecte, începând cu 19 februarie și până pe 1 aprilie 2018 tinerii arhitecți care întrunesc condițiile de participare se pot înscrie online și pot preda proiectele.

Horia Bălan: Ce așteptări aveți de la tinerii arhitecți care s-au înscris în concurs?

Ne așteptăm la proiecte excepționale, curajoase, inedite, care să demonstreze că vârsta este doar un număr atunci când vorbim despre talent și creativitate.

Întrebări pentru Adrian Popescu, managing partner la Radio Guerrilla

Care este motivul pentru care Radio Guerrilla  s-a implicat în campania de susținere a tinerilor arhitecți alături de Dumbravă Vlăsiei?

Adrian Popescu: Motivul este secret și nu vi-l putem spune. Evident, glumesc. Este o campanie foarte Radio Guerrilla, deși nu nouă ne aparține conceptul Dumbrava Vlăsiei. Perfect match. Cultul calității practicat în Dumbrava Vlăsiei s-a întâlnit cu dorința noastră de schimbare a ceea ce se întâmplă pe străzile României. A fost dragoste la prima vedere cu ideea lui Horia Bălan, pentru că a lui a fost ideea apărută în cadrul unui brainstorming desfășurat chiar în Dumbrava Vlăsiei, brainstorming la care au mai participat Matei (Oprina) și Gilda (Comârzan). Tuturor ne-a plăcut din prima. Ideea a fost validată instantaneu de iubita lui Matei, arhitectă sub 30 de ani, aflată și ea la fața locului, care s-a entuziasmat când a auzit conceptul campaniei. Dincolo de conceptul foarte reușit, este o campanie necesară și m-am bucurat mult când Horia a propus s-o facem anual. De ce avem nevoie de o astfel de campanie, de ce tinerii arhitecți au nevoie de posibilitatea de a se exprima și schimba idei? De ce au nevoie de o șansă? Este suficient să mergem pe stradă oriunde în România: cam tot ce s-a construit după 1989 ne face să credem că doar ei pot schimba ceva, doar ei pot spune NU compromisului. De la ei poate începe schimbarea. Sperăm ca ei să ne facă să nu mai fim dezamăgiți de aproape orice clădire nou construită. Sperăm ca ei să protesteze energic atunci când o clădire de patrimoniu este dărâmată fără milă, cu concursul unui artitect cu experiență, trecut prin toate. Credem că doar ei pot schimba cu adevărat ceva în breaslă arhitectior. Cred că cineva trebuie să înceapă să spună nu compromisului. Pe de altă parte și populația are nevoie de educație arhitecturală, iar campania joacă și acest rol. Probabil, atunci când arhitecții care spun NU compromisului se vor întâlni cu clienți educați arhitectural, cu bun gust, clădirile noi vor arăta altfel. Până la urmă, cred că ne-am implicat în proiectul IMAGINE Dumbrava Vlăsiei deoarece dorim ca momentul în care arhitecții să-și pună din nou semnătura pe clădiri să vină mai repede. Da’ chiar, ai văzut vreo clădire nouă semnată de arhitect? Eu, nu.

Faci parte din juriul care va decide proiectul câștigător, cel care va prinde formă în Dumbravă Vlăsiei. Ce anume vei puncta, care sunt criteriile pe care le vei lua în calcul atunci când vei juriza proiectele?

Adrian Popescu: Prima dată când am auzit de Dumbrava Vlăsiei am crezut că este un alt proiect rezidențial, încă o treabă făcută pe repede înainte de investitorii imobiliari, fără mamă, fără tată arhitecturală, că să zic așa, care dărâmă o casă de patrimoniu fără nicio problemă, care ridică un turn în cartierul Armenesc, de exemplu, fără nicio problemă, ba chiar cu aprobare de la Primărie. Era să spun „veroși”, dar m-am abținut. După ce am vorbit prima dată la telefon cu Horia, mi-am dat seama că ceva nu este în regulă. Îmi amintesc și acum: „Vă invit aici să veniți să vedeți locul, să vă arăt ce am făcut până acum, să vă spun ce facem de aici înainte. Trebuie să veniți aici ca să înțelegeți despe ce este vorba”. „Nu, nu este nevoie, intrăm pe site, ne puteți trimite și niște fotografii”. „Insist să vă faceți timp și să veniți. Pentru a putea înțelege despre ce este vorba, trebuie să veniți aici”. Până la urmă am spus da, ne-am urcat în mașină, eu, Dobro, Gilda și Matei, și am plecat către Dumbrava Vlăsiei. Am ajuns într-un minunat luminiș natural înconjurat de o pădure tânără de stejar. 90 hectare de verdeață înconjurată de pădure. Era soare afară. Ni s-a tăiat răsuflarea, am rămas fără cuvinte. Liniște dumnezeiască. Aer curat. Pădure. Libelule (nu mai văzusem din copilărie). Îți auzeai gândurile. Nici nu ne venea să vorbim. Am descoperit un loc cu o personalitate aparte și am fost foarte bucuroși să aflăm de la Horia că ceea ce se va construi va completa personalitatea locului, nu o va schimba. Că au investit enorm în asta și continuă să investească, că regulile care vor norma construiea caselor vor fi subsumate acestui obiectiv pe care îl repet: completăm, nu înlocuim, ne integrăm, nu schimbăm. Că investim în calitate, că investim pe termen lung, că este vorba despre o afacere de familie din Marea Britanie, că nu avem presiunea creditelor. Vrem să oferim cele mai înalte standarde de locuit din România. Lucrăm cu cei mai buni specialiști din România și din străinătate, cu cele mai bune materiale și soluții tehnice – uite, vezi, acolo este stația de epurare a apei. A costat enorm, am vrut să avem ce-i mai bun. Apa iese mai curată decât cea din rețeaua de apă potabilă din Bucureșți. O să devenim referință în lumea parcurilor rezidențiale din România. „După voi, parcurile rezidențiale în România nu vor mai fi la fel, nu?”, am glumit eu. „Da”, a răspuns Horia. Așadar, intuiția mea a funcționat. Nu avem de-a face cu orice parc, ci cu The Park, nu avem de-a face cu „niște investitori rezidențiali”, ci cu niște oameni foarte responsabili, care gândesc pe termen lung, care investesc în primul rând în calitate. Și m-am bucurat foarte mult. De abia acum, după această introducere în filozofia proiectului, îți pot răspunde la întrebare: principalul lucru pe care îl voi urmări este modul în care rezonează și se integrează proiectele în Dumbrava Vlăsiei pe care am văzut-o eu la prima vizită, când nu erau decât două case ridicate de specialiști germani. O să dau cea mai mare notă casei care îmi spune din prima că este din Parcul Rezidențial Dumbrava Vlăsiei ridicat într-un luminiș înconjurat de o pădure tânără de stejari, aflat în Câmpia Română, undeva în Sudul României.

Cum sună casă visurilor tale și cum ți se pare playlistul ales de ascultători?

Adrian Popescu: Casa mea sună Lou Reed – Walk On The Wild Side sau Laid Back – Bakerman fără nicio legătură cu versurile. Mi-e imposibil să decid între aceste două melodii. Playlistul ales este tocmai bun de proiectat o casă pentru Dumbravă Vlăsiei.

Cum trebuie să fie o casă că să te simți acasă?

Adrian Popescu: Precum cea care va câștiga IMAGINE Dumbravă Vlăsiei. O să am grijă.

Cum e acasă la radio Guerrilla?

Adrian Popescu: Acasă la Radio Guerrilla, în draga noastră Mansardă, este pur și simplu acasă.

Interviu de Camelia Cavadia

1 comentariu
Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine