5 principii din fotografia de artă valabile pentru orice fotografie de pe Facebook

Am decis să scriu acest articol cu câteva zile în urmă, când am fost întrebată ce reguli din fotografia de artă sunt valabile sau se regăsesc și în fotografiile pe care le vedem pe Facebook, Instagram, bloguri sau pe diverse alte rețele de socializare.

Trăim într-o epocă a imaginii, fie că este vorba despre video sau fotografie. Toți vedem zilnic zeci, sute, chiar mii de imagini, realizate de profesioniști sau de amatori, pe Facebook, Instagram, site-uri de știri, sau chiar la televizor. Este foarte important să ne însușim câteva dintre noțiunile de bază despre ceea ce înseamnă estetica unei imagini din punct de vedere vizual.

Fotografia, ca orice artă, respectă un set de reguli de bază în compunerea oricărei imagini. Cunoașterea acestora și respectarea lor ne ajută și ne îmbunătățesc calitatea postărilor noastre de pe rețelele de socializare și consecința directă este numărul mai mare de vizitatori al profilurilor noastre.

Există câteva lucruri la care ar trebui să fim atenți atunci când realizăm o fotografie apăsând ecranul telefonului nostru, iar dacă le respectăm, imaginile capturate vor fi mai bine recepționate de privitor și există o mare posibilitate ca ele să fie partajate/distribuite către alte persoane.

  1. ÎNCADRAREA ȘI COMPOZIȚIA: în orice carte despre fotografie, vom găsi informații despre regula treimilor sau regula de aur. Este o regulă rar încălcată chiar și de cei mai  mari artiști fotografi sau pictori. Este important să ne imaginăm că fotografia este împărțită în nouă segmente egale de către două linii verticale și două orizontale, iar subiectul de interes din imaginea pe care o luăm trebuie să fie situat într-una dintre cele două treimi și niciodată în mijloc. Smartphone-urile, beneficiază din soft de acestă împărțire a imaginii care ne poate ajuta la compunerea cadrului și la menținerea linei orizontului într-o poziție orizontală (linia orizontului trebuie să fie dreaptă).
  2. PERSPECTIVA sau unghiul din care fotografiem. Înainte de a captura imaginea sau subiectul, trebuie să ne gândim la locul de unde facem fotografia. Poziția noastă are un impact major asupra compoziției fotografiei pe care o facem și, prin urmare, poate afecta imaginea sau mesajul pe care dorim să-l transmitem. Este bine să încercăm nu doar să fotografiem de la nivelul ochilor și să luăm în calcul și alte unghiuri, cum ar fi: fotografierea de jos în sus, de sus în jos, din lateral, de la nivelul solului sau apropierea sau depărtarea de subiect. De reținut este faptul că expresia unui subiect în fotografie este diferită în funcție de felul în care îl încadrăm și de locul din care facem fotografia.
  3. FUNDALUL. Un alt element important în compoziția unei imagini este fundalul. De cele mai multe ori când ne decidem să facem o fotografie, atenția noastră este concentrata pe subiect și pe felul în care dorim să-l încadrăm sau despre cum trebuie să ne poziționăm. Fundalul este foarte important în compoziția unei imagini și poate pune în valoare subiectul. Dacă nu suntem atenți la acest amănunt, există șanse ca în fotografia noastră să apară elemente care distragă atenția de la subiectul nostru și care minimalizează importanța imaginii sau mesajul pe care dorim să-l transmitem. Pot da un exemplu concret: acum câteva zile un domn în vârstă făcea o poză unui alt domn în vârstă pe o alee din parc, nimic greșit în alegerea perspective, a încadrării, numai că pe fundal, la trei metri în fața celui care trebuia fotografiat era un WC public cu ușa deschisă.
  4. LUMINA. Evitați folosirea blițului direct din fața subiectului. Lumina blițului direct va aplatiza subiectul și va întuneca fundalul, iar fotografia nu va avea profunzime. Încercați, în măsura în care condițiile vă permit, să vă folosiți de lumina naturală sau de lumina pe care o aveți în jur. E bine să ne poziționăm împreună cu subiectul lângă o sursă de lumină, și să încercăm mai multe unghiuri de fotografiere. Evitați de asemenea să fotografiați pe cineva în timp ce are o sursă de lumină puternică în spate. De exemplu nu faceți poze cu soarele în spatele celui fotografiat.
  5. ÎNCADRAREA. Dacă fotografiem oameni trebuie să avem grijă să evităm amputarea. Subiectul nu trebuie tăiat de la gât sau încheieturi: genunchi, talie, cot etc. Este o tăietură brutală care face ca imaginea noastră inestetică. La fotografia de portret, e bine să umplem cadrul cât mai mult, astfel încât, să nu apară alte elemente care ar putea să distragă atenția celui care privește imaginea. În fotografia de portret, accentul trebuie pus pe ochii subiectului.

Mirela Bichigeanu

Lectorul cursului Introducere în istoria fotografiei, din 1 februarie

Fundația Calea Victoriei.

Sursă foto cover aici.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine