Bikeathon – definiție și paradigmă

Peste câteva zile urmează să plec la Amsterdam pentru a susține un eveniment în care m-am implicat încă de anul trecut și de care m-am legat cu sufletul. Apropos, în ultima vreme nu mă mai implic decât în questii în care cred și care îmi ating anumite corzi care fac să vibreze notele din care mă hrănesc spiritual. Revenind la ideea de bază evenimentul de care vă vorbesc este Bikeathon. La prima vedere Bikeathon e un alt eveniment în cadrul căruia mergi și pedalezi la Făgăraș. Asta e foarte adevărat doar că nu e tot. Implicațiile tale, cel/cea care pedalezi la acest eveniment trec dincolo de vizibilul evident.

De fapt, așa s-a născut și ideea acestor cuvinte. Vă ziceam că trebuie să ajung la Amsterdam pentru că Bikeathon și-a propus ca de anul acesta să dea șansa tuturor românilor să se implice activ în viața comunităților din Țara Făgărașului indiferent unde aleg să facă asta pe mapamond. Cu această ocazie, în Olanda va avea loc o ediție satelitară de Bikeathon. Așa că m-a rugat cineva din organizarea evenimentului de acolo, Oriana se numește ( numele are sens pentru că, deși n-o cunosc, a ajuns să mă roage să fac o questie care nu doar că mi-a dat de gândit, dar le va da și altora bătaie de cap, așa că e bine să știți de unde a plecat totul ), să fac un mic filmuleț în care să le explic românilor de acolo care vor veni la eveniment care e „rostul” Bikeathon-ului. Inițial mi-am zis că e simplu, dar când am luat telefonul în mână să fac „un filmuleț scurt și drăguț de promovare a evenimentului” mi-am dat seama că totul e mult mai complex.

La modul simplu lucrurile stau așa: tu vii la Bikeathon și pedalezi, achiți o contribuție de participare  care în cea mai mare parte ajunge la susținerea uneia dintre cauzele pe care Bikeathon le propune spre susținere, eventual mai faci și o donație sau mai multe pentru celelalte cauze și cam atât. Toată lumea fericită. By yhe way: așa funcționează Bikeathon. An de an sunt alese și susținute câteva cauze din Țara Făgărașului care au nevoie de ajutor. Iar mai apoi apăreți voi, cei care alegeți să faceți corp comun cu cauzele susținute. Vă las aici un link cu cauzele alese anul acesta, poate vă face vreuna cu ochiul.

Teoretic atât e. Dar te-ai întrebat de ce alegi să faci asta? Te-ai gândit ce se întâmplă dincolo de participarea ta din ziua respectivă la eveniment? În primul rând primul beneficiu al tău ca participant e că faci mișcare în mod conștient și asta te ajută să fii bine la trup, dar și la cap. Faptul că implicarea ta ajunge să ajute și cauzele pe care Bikeathon le susține îți face bine și la suflet. Să nu uiți asta! Și de ce alegem să facem asta de fapt?

Cred că vrem să facem asta pentru că ne dorim, nu doar să îi ajutăm pe cei care au nevoie de sprijinul nostru, ci pentru că am devenit conștienți de faptul că în funcție de cât de puternică și sănătoasă e comunitatea în cadrul căreia ne dezvoltăm, suntem și noi mai puternici și sănătoși nu doar la trup, ci și la minte și la suflet. Iar forța unei astfel de comunități este dată, nu de cei mai puternici, ci, de cei mai vulnerabili. Acolo trebuie întărit! Acolo trebuie muncit pentru stabilitate și forță. Acolo, unde e cea mai multă vulnerabilitate. Pentru că dacă se rupe de acolo, pierzi tot. Iar în acest context ajutorul e pentru cei de acasă. Cei din care ne tragem rădăcinile. Chiar și pentru noi cei care suntem din Târgoviște, Oradea, Suceava sau Mangalia. Sau putem fi la Toronto ( apropos de asta se va face anul acesta și o altă ediție satelitară de Bikeathon și în Canada spre finalul lunii iunie ) sau în Buenos Aires, ori în Cape Town. Nu contează unde suntem când alegem să ne implicăm. Important e că alegem să facem asta. Pentru că știm cum au luptat mereu cei din Țara Făgărașului, nu doar pentru ei, ci pentru noi toți.

Cu alte cuvinte Bikeathon este contextul prin care alegi să-ți întărești rădăcinile din care îți extragi tu cea mai pură esență umană și cu care-ți hrănești sensul de a fi. Credeați că e simplu, nu? Ei bine, Atât de complex e, de fapt! Aștept să ne întâlnim pe 1 iunie la Amsterdam și pe 8 iunie la Făgăraș ca să ne construim împreună lumea ideală în care vrem să trăim. Cine n-are o Țară a Făgărașului cum vrea, și-o construiește!

https://bikeathon.ro/

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine