Cătălina Mirițescu / Trăiește, construiește, distruge, repetă

La începutul săptămânii am lansat cea de-a șaptea temă a celui de-al șaselea sezon Vocea Ascultătorului, un demers Radio Guerrilla pentru a face auzită și citită vocea voastră: Ești pe Lună. Te uiți la Pământ. La ce te gândești? 

Cel mai bun text va fi premiat cu un kil de cărți oferit de Editura Humanitas și cu un loc de cinste în homepage-ul guerrillaradio.ro. Câștigătorul va fi anunțat în emisiunea Guerrilla de Dimineață de luni, 13 mai.

Textul de mai jos este unul dintre textele finaliste.

***

Astăzi e 21 iunie, ziua solstițiului de vară. Nu că ar mai avea această dată vreo însemnătate: pe Lună nu există anotimpuri, iar Pământul a fost de mult abandonat. În sala mare din craterul Plato este în desfășurare serbarea de început de vară. Așa sunt pământenii, atașați de tradiții, oricât de absurde ar fi ele. Când s-au pus bazele primei stații lunare, guvernul rus (s-au ambiționat tovarășii să le-o plătească capitaliștilor americani și domnului Armstrong pentru prima aselenizare) a trimis printre astronauți și un popă cu o sticlă de aghiazmă, ca să fie binecuvântat noul șantier spațial. Aceeași procedură se repetă de fiecare dată când se construiește o aripă nouă, cel puțin în porțiunea rusească de Lună. Statistic vorbind, zona e lovită la fel de des de meteoriți (principalul inamic al construcțiilor lunare) ca oricare alt sector lunar, dar nu ar fi prima dată când oamenii închid ochii în fața luminii sclipitoare a științei de dragul obiceiurilor străbune.

 Au trecut 84 de ani de la Marea Migrație, așa cum a ajuns să fie numit evenimentul care a pus capăt vieții tipice pe Pământ: naștere, supraviețuire (cât se poate), moarte. Nu, greșesc, acel eveniment a fost al treilea război mondial – sau expoziția globală interactivă de arme nucleare. Cumva istoricii preferă prima denumire. S-ar părea că lipsa umorului este o condiție necesară pentru o carieră de succes în acest domeniu. Aproximativ 50 000 de oameni au fost selectați (utilizând criterii corecte și deloc în favoarea celor cu venituri ridicate sau foarte ridicate) pentru a face parte din noua versiune a umanității: un fel de Pământ 2.0 – Luna. Acum aceeași viață monotonă (naștere, supraviețuire, moarte) este trăită aici, cu speranța că în viitorul apropiat succesiunea naștere – supraviețurie – moarte se va petrece și pe planeta roșie: Marte.

Și Pământul a fost în trecut reprezentantul unei culori. A fost descris ca un „palid punct albastru” de către strașnicul Carl Sagan. Internetul e plin de imagini din era de glorie a planetei, cu oceane de un albastru mai intens decât orice pigment folosit pe Lună, brăzdate de nori albi sclipitori. Acum, îngropat sub straturi grele de praf și cenușă nucleară, cu o suprafață biciuită de vânturi puternice și cu temperaturi cu mult sub 0 grade celsius, singura culoare care vine în minte este gri. Bacovia ar fi fost, în sfârșit, fericit.

Este Pământ plin. Discul mohorât planează deasupra luminilor orbitoare ce străpung domul de sticlă unde au loc festivitățile. Totul este învelit într-o tăcere adâncă – lipsa atmosferei pe Lună acționează ca un izolant fonic de cea mai bună calitate. Omenirea a fost obligată să zică adio zgomotelor de fundal care de multe ori îl sustrag pe individ din monologul interior plin de gânduri negative (în primii 10 ani pe Lună, cea mai căutată ocupație a fost cea de psiholog). Priveliștea captează atât de bine specia umană: suntem înzestrați cu un intelect magnific prin care ne-am făcut posibilă existența în turcoaz și roz neon pe o sfera altfel stearpă, dar același intelect a dus la nimicire, la durere și disperare mută.

Lucrurile vor fi altfel de această dată. Primul act oficial semnat după Marea Migrație a fost interdicția tuturor experimentelor nucleare pe Lună sau în vecinătatea ei. S-ar zice că omenirea și-a învățat lecția primită pe o cale atât de cruntă… ceea ce face și mai stranie situația curentă: patru șefi de laborator, fără să știe unii de alții, adânciți în măruntaiele solului lunar, lucrează de zor la proiecte top secrete: armament nuclear portabil și compact. O singură întrebare rămâne – cât timp va trece până când zarurile vor fi, din nou, aruncate?

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine