Cum te duc tehnicile NLP spre succes și fericire. Sau nu….

Fericire și Succes! Am avut un fel de revelație – cu toate că nu-mi place cuvântul – atunci când mi-am dat seama că, indiferent de tema despre care vorbesc, obiectivele celor care vin la cursurile mele nu pot fi înțelese decât dacă rămânem în sfera conceptelor de succes și fericire.

Mai simplu spus, se pare că tot ce întreprindem are în fond, ca scop, fericirea și/sau succesul. Cei care vin la atelierul de tehnici NLP nu fac excepție. Doresc să ajungă la succes și fericire și au impresia, uneori, că aceste două idei se confundă.

Sunt la mare căutare variantele de tip short-cut. Cum să devii mai bogat sau mai smart în șapte sau zece pași. Informațiile abundă. Avem la dispoziție concepte și explicații despre inteligență emoțională, comunicare eficientă, time management, leadership, nlp etc. Se pare că singura problemă este cea legată de aplicativitatea acestor informații. În mod paradoxal sau nu, se poate ajunge, de exemplu, în situația de a pierde timpul tocmai pentru că mergi la un curs de time management.

NLP poate fi la rândul sau un sistem care să ofere niște soluții la problemele pe care le întâmpinăm, dar fără să dea în mod concret căi practice de rezolvare. Cerința aici este una foarte practică – dacă vrei să înțelegi, acționează! Ceea ce înseamnă că, încă de la bun început, în NLP este subliniat faptul că nu poți acumula cu adevărat o informație doar pentru că ai aflat-o. Este necesar să probezi acea informație. Chiar dacă acest exercițiu va duce la eșec, vei învăța ce să nu mai faci pentru a nu mai greși.

O bună parte dintre cei care parcurg un curs NLP vin cu așteptări care țin mai degrabă de găsirea unor sisteme de convingere – sisteme care să fie aplicate în relațiile cu cei din jur. Conceptul de programare neuro-lingvistică tradus din română în română ar însemna: programarea prin limbaj a unei forme de gândire. Să le luăm pe rând:

1. Programare. Termenul este împrumutat din informatică și se referă la faptul că, în fond, omul funcționează – a se citi „se comport” – în baza unor programe genetice care se dezvoltă (up-grading) pe tot parcursul vieții. Aceste programe pot fi observate, încurajate sau îmbunătățite.

2. Limbaj. Sunt trei mari instrumente ale comunicării în sine: verbal, non-verbal și para-verbal (ton, voce, intensitate, ritm, trăire). Acest limbaj poate fi organizat astfel încât să producă efectul urmărit de către emițător asupra receptorului.

3. Neuro. Se referă la sistemul nervos – căile mentale ale celor cinci simțuri ale noastre. În fond, avem în creier o adevărată farmacie, o serie de compuși chimici care se manifestă pentru fiecare senzație resimțită. Unele dintre cele mai mici particule ale acestor compuși chimici care se manifestă în creierul nostru poartă denumirea de peptide. Avem peptide pentru senzația de îndrăgostire sau ură, pentru starea de fericire sau nefericire, pentru atitudinea pozitivă sau negativă în raport cu cineva sau ceva. Partea interesantă este că aceste peptide funcționează ghidate de un element care poartă denumirea de Voință.

Această voință poate fi antrenată prin sistemele și strategiile NLP. Din acest punct de vedere, conceptul de NLP oferă o serie de legi – presupoziții – în baza cărora putem înțelege ce anume avem de întreprins la nivel de comportament și gândire, astfel încât să ne atingem obiectivele. Una dintre aceste presupoziții spune că există un context în care fiecare comportament are valoare. Tot ce avem de făcut este să fim gata să găsim acel context.

Scriitorul american Charles Bukowski spune într-una din poeziile sale că întotdeauna există o cale de ieșire din orice impas:

„Există o lumină undeva acolo

Poate că nu-i prea mare

Dar poate învinge orice întuneric”

În cele din urmă, strategiile NLP oferă soluții pentru a fi mai buni în relația cu noi înșine. Tentația de început este, într-adevăr, să dorești să găsești forme prin care să-i influențezi pe cei din jur. Am observat, însă, de-a lungul timpului că cea mai bună formă pentru a avea impact asupra celor din preajmă este să fii tu mai bun. Fără a considera că totul este numai floricele și parfum de tei, putem rămâne într-un registru rațional care să ne dea șansa de a deveni mai buni. Programarea neuro-lingvistică, dincolo de poveștile pe care le-ai auzit despre ea, oferă aceste informații raționale.

Alin Comșa

Îl puteți întâlni pe Alin Comșa la cursul Comunicarea eficientă şi tehnicile NLP organizat din 30 martie 2019 la Fundația Calea Victoriei.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine