De ce nu mai este Vama Vama Veche. Sau moartea unei stațiuni.

Vama Veche este un mit despre care s-a vorbit, zic unii, prea mult.

Cineva din presa clujană găsise de curând și tabăra UBB Cluj, unde erau cazați proto vamaioții, clujenii universitari care s-au aciuat prin anii ’70 în pustietatea celui mai îndepărtat loc cu nisip de pe hartă. În timp ce intelectualitatea bucureșteană, cu Zoe Dumitrescu Bușulenga și Nina Cassian, ca femele alfa, înființa 2 Mai-ul.

Mitul ăsta romantic era dat de refugiul celor cu păr lung și cu muzică progresistă în traistă. Avea personaje ca animatori spirituali, așa cum Woodstock-ul a avut o poteră spiritual-împăciuitoare în loc de poliție sau badigarzi. Apoi a venit “Salvați Vama Veche” și Stufstock-ul lor (festival alternativ de nisip cu câteva ediții). Și-au făcut treaba și-au murit ca mai orice inițiativă românească care nu are sprijinul celorlalți români (Festivalul Sziged, cel mai mare festival de gen din Europa de Est, a avut sprijinul statului maghiar, fix când dădeau să-nchidă).

Pe scurt, Vama Veche era o adevărată stațiune culturală în care veneau și vamaioții din Vest.

Însă comercializarea fără caiet de sarcini și fără cap și leac a inceput să-i sape la rădăcină. Vamaioții vechi au început să-i boscorodească pe cei care-i făcuseră prea multă reclamă încercând s-o salveze (cel mai tâmpit reproș care circulă în ultimii 20 de ani la adresa activiștilor de la SVV).

Comercianții au început cu termopanele și supermarketurile, tarabele vamaioților s-au împuținat precum homo sapiens în fața neanderthalienilor, iar primarii făceau și ei ce știau mai bine: luau șpagă făcând loc mamaioților din Mangalia care își doreau și ei o fleică din tunul de vară de două luni.

Mai apoi, Vama s-a împărțit în două : stânga și dreapta. Reper central: “Magheru”.

Stânga era pentru nudiștii și amatorii de plajă de carte sau de concerte live cu muzică alternativă, sau de gulașul tradițional de la Papa la Șoni, sau de vibe-ul Pescăriei cu miros de apus în transă și marijeană, sau de răsăritul cu Bolero de la Stuf, sau de rock-ul motocicliștilor de la The Ark.

Dreapta era mai “main stream”, pentru agățat itinerant și shot-uri de ora trei, cu circul și diversitatea cluburilor de agățat pe plajă, într-un weekend care era prea scurt pentru plimbări romantice și răvașele unor lumi dispărute.

Apoi a venit și ultimul primar, proprietarul locantelor centrale “La Frontiera”, care i-a dat lovitura de grație.

În ultimii patru ani Vama s-a mamaizat și zombificat într-un ritm fără precedent. Georgescu, primarul fals vamaiot, s-a împuit el insuși cu mai multe localuri în toate zările, și uite așa au venit toate kitschurile posibile într-un singur mandat. Au venit și gnomii și cocalarii și pipițele și muzica s-a dat la maximum în toată stațiunea, copleșind orice fărâmă de tihnă vamaiotă, d-aia cu un Led Zeppelin la mahmureala de dimineață.

Acum au apărut locantele de tip Mazăre, fără autorizație de funcționare/construcție, fără niciun fel de surdină, și cu boomtzi-boomtzi-uri de peste 140 de decibeli, care împiedică orice om să fie în Vamă altceva decât un consumator fast forward, rupt în cap de băutură falsificată, de o muzică făcută pentru droguri sintetice și de mâncare mai proastă decât aia de la cantinele din regie.

Orice fel de reclamație, sesizare, revoltă sau încercare de dialog este pur și simplu ignorată. Mai auzi doar: “Ăștia-s protejați de la Consatnța”. Sau “Ăștia sunt ai primarului, nu se bagă nici Poliția”…

Cine-i poate opri pe “dezvoltatorii” clanului Georgescu să transforme Vama Veche într-o imitație nefrecventabilă de genul Mamaia clanului Mazăre!? Poate doar Tuzla Nouă, cea care azi pretinde prin construcțiile “de tip bulgăresc”, cu lemn și stuf, că vine să-i salveze pe cei care nu mai vor în Vamă. Eu, unul, nu mai vreau.

Găsesc in București mai multă vamă veche decât în Vama Veche. Pentru că, da, da, este mai rentabil psihologic și economic să-ți faci concediul acolo de unde pleacă oamenii decât acolo unde vin din ce în ce mai mulți neoameni…

Liviu Mihaiu
Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

7 comentarii
    Cristiana Dumitrescu

    Nimeni nu-i poate opri dezvoltatori , eu i-as numi cocalari cu bani , asta nu poate fi numita dezvoltare . Romania a lor…

    alina

    Nu am mai fost in Vama din… 2001. Sa fiu sincera, imi este… frica. Frica sa nu imi distrug amintirile, desi vad multe imagini din ziua de azi de acolo, dar nu “simt” si nu vreau sa schimb asta. Maaare pacat… asa, parca a fugit o lume in neant. Ba nu, in amintire…

    Mihai Alexandru Tanasescu

    Buna Ziua, sunt avocat și vin in Zona 2 Mai Vama Veche de când am luat bacalareatul, in anul 1978. Deci sunt la al 43-lea an consecutiv de când vin aici. Sunt membru fondator al SVV și m-am ocupat, don punct de vedere juridic, dar și faptic, de organizarea primelor concerte Stufstock (nume inventat de Simona Kessler, draga de ea). Eu cred ca atâta vreme cât am organizat noi, SVV-ul, Stufstock-ul, lucrurile au mers bine. Când l-am dat pe mâna “profesionistilor” lucrurile s-au dus de rapa. Cele scrise de domnul Liviu Mihaiu sunt riguros exacte si, ca de obicei, scrise cu farmec. Îmi. Amintesc cum faceam, la începutul anilor ‘80, drumul, pe pkaja, dintre 2 Mai și Vama Veche, pentru a bea – cu noroc- noi, baietii, o bere Radeberger și fetele un Pepsi. Pe urma luam drumul înapoi, pe frumoasele stânci calcaroase, rosii, dintre Vama Veche și 2 Mai și naufragiam la Vanea, la Bufetul de pe plaja din 2 Mai, inserați, sa mai bem o bere cu spuma de Dero. Vanea, unul dintre ultimii amanți din România a Ninei Casian, Femeia care a fost întrebata, când a venit ultima data in România, dacă a avut mulți amanți. A răspuns ca da, dar ca toți au fost doar niște afluenți, fata de Soțul ei; care este Fluviul. Cât despre spiritul din 2 Mai -care a încercat sa se mute la Vama Veche, dar nu prea a reușit- el este, de fapt, spiritul oriental, romantic și artistic de la Balcic,, pe care îl găsiți foarte bine descris in Pânza de păianjen al Cellei Serghi.

    Felicia

    F.f.trist. Vama era o oază de liniște si spiritualitate,acum 20 de ani.Tot ce a mai rămas este promontoriul sălbatic spre 2 Mai si midiile sfaraind pe plita încinsă la Cherhana.Aaa,si mai era terasa celor neastamparati La Pirați, unde volumul era la maxim pe Painkiller.Amintiri…

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine