Decalogul #antiromânismului în democraţia capitalismului de cumetrie

1. Suntem #furaţi la facturi de peste zece ani de către corporaţii cu complicitatea Statului român (curent și apă).
2. Suntem puși pe #liste negre când de Noua Securitate, când de Institutul de Supraveghere Ideologică.
3. Suntem #ascultaţi când ilegal, când legal cu aparatură de peste 1 miliard de euro.
4. Suntem consideraţi o mare piaţă de desfacere cu mână de lucru #ieftină.
5. Firmele și brandurile românești sunt #defavorizate de întreg statul român cu tot cu organe de control (deţin sute de exemple)
6. DNA sau Parchetul General nu invită nici un străin la „ghișeu“ să-l intrebe de ce a dat șpagă.
7. Băncile străine câștigă de două ori mai bine în Ro decât în UE și fură de peste zece ani clienţii la dobânzi cu complicitatea BNR (peste zece bănci au pierdut definitiv procesele colective).
8. Capitalul românesc a ajuns sub 50%.
9. Noua Securitate are #presa în proprietate, șantajează la greu o clasa politică slabă și coruptă, supraveghind magistraţii din Ro, plus pe cei ai Curţii Constituţionale.
10. Profesiile liberale sunt de două ori mai prost plătite decât cele de supraveghere și punitive.
Altfel, suntem #liberi. Și-au venit și americanii. Și cică e corect să plătim #taxe.

P.S.: Ca să fie peisajul și mai orwellian, niște #idioţiutili cu diplomă și ţâţe aplaudă toate astea ca realizări ale capitalismului democratic.

Sun Tzu (c. 544 î.Hr.–496 î.Hr.), un ilustru general şi strateg chinez, autorul lucrării de strategie militară „Arta războiului”, propunea un şir de metode prin care un popor putea fi învins înainte să se scoată arma din teacă.
Aceste metode sunt concentrate în următoarele puncte:

 • Discreditaţi tot ceea ce merge bine în ţara inamicului.
 • Implicaţi reprezentanţii claselor conducătoare ai ţării inamice în afaceri dubioase. Distrugeţi-le reputaţia şi, la momentul potrivit, supuneţi-i dispreţului propriilor concetăţeni.
 • Utilizaţi creaturile cele mai ticăloase şi mai abjecte.
 • Răspândiţi discordia şi conflictele între cetăţenii ţărilor ostile. Întărâtaţi-i pe tineri contra bătrânilor.
 • Ridiculizaţi tradiţiile adversarilor.
 • Discreditaţi-le luminătorii de conştiinţă.
 • Induceţi în eroare inamicul, spre a-l încetini.
 • Perturbaţi, prin orice mijloace, intendenţa, aprovizionarea şi funcţionarea armatei inamicului.
 • Slăbiţi voinţa luptătorilor inamici prin cântece şi melodii senzuale.
 • Daţi inamicului fete şi băieţi tineri pentru a-i lua minţile, dar şi jad şi mătase pentru a-i zgândări ambiţiile.
 • Fiţi generoşi în promisiuni şi recompense pentru informaţii.
 • Infiltraţi-vă peste tot spionii. Bazaţi-vă pe trădătorii care se găsesc în rândurile inamice.
 • Faceţi-l pe adversar să creadă că mai există o posibilitate de a se salva.
Liviu Mihaiu
Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

11 comentarii
  Lukacs Attila

  Când s-a deschis al doilea magazin Kaufland în Braşov, am încercat să”iluminez “oameni din jurul meu. Am fost considerat un nenorocit comunist, care” ține partea “escrocilor patroni români. Ne merităm soarta,multinaționalele doar profită de prostia noastră!

  sorin

  pe langa tona de frustrare si dezamagire pe care mi-o pune pe ganduri si spirit textul tau nu ma pot abtine sa nu te intreb tot pe tine – ce e de facut daca nu vrem sa plecam si daca vrem o tara normala? sau mai bine zis e de facut ceva?

   Răzvan

   Și ce te face să crezi că restul sunt țări normale? Franța e prea socialistă. America este prea înapoiată. Germania este prea rigidă. UK este pe marginea prăpastiei. Olanda are o limbă dificilă. Italia e prea exploatatoare. Spania e prea săracă.

  satan

  Taman tu te gasesti sa dai lectii civice “guvernattore” !!! Ce-ti mai place sa rozi cascaval de la moguli.

  Pic

  Acum un an si ceva a murit un mit, acum cadavrul incepe sa emita mirosuri groaznice, esti un om fara coloana, fara caracter o jigodie care lupta pentru supravietuire si atat.
  Baaaa acum ceva timp imbecilul ala de dobro accepta donatii ca sa manance de la copii de 7 ani care isi donau alocatia si acum voi militati pentru ca sa le ratati viitorul?
  Militati contra valorilor occidentale cu text de la Iordache si Dragnea?
  Baaa ati inebunit pentru o bucata de paine?
  Cum ramane ma cu dusmanii de tip Rusia care va trimite aceleasi texte? Cum ramane ma imbecililor cu valorile voastre? Sunteti nationalisti astazi omornd tocmai valorile care v-au permis sa fiti unde sunteti ?
  Scanteia anilor 50 avea aceleasi texte cu dusmanii.
  Cum dreacu ai gasit tu dusmani in vest? Cine te infiltreaza ma nenorocitule? Iti convine sa aperi valorilor astora care vor sa dea legei ca sa poata fura? Unde iti e coloana?
  Salvarea nu se face individual prostilor decat pentru momente scurte in istorie si pentru cativa oameni, slugile lor intotdeauna cad si asa veti cadea si voi
  Sunteti niste prosti daca credeti ca aveti publicul latrina 3, ca acolo ati ajuns.

  Ia sa vedem daca publicati acest text in numele libertatii de exprimare.

  Comunisti de tip nou ce sunteti, jigodiilor

   Adi

   esti un copil rau, rau si indolent! treci si pune burta pe carte, dupa ce te saturi de stat pe coji de nuci! De ce oare sunteti atat de indobitociti de idei absolut cretine cum ca orice e contra vartejului generalizat si din pacate cu o singura directie e ori pro rusesc (comunist ziceti unii) ori fumat ca trend (deci clar comunist)? Gigicule, Sun Tzu nu era nici comunist, nici capitalist, nici pesedist. Nici nu trebuie sa faci parte din vreo gasca de genul asta ca sa poti fura, si din tara asta s-a furat mult Gigicule! Atat de mult incat nu-ti poti inchipui – in doar 30 de ani! Cu acceptul nostru ofcors, in prostia si frustrarea noastra incredibile. De cand am luat in brate, din disperarea aia fireasca dupa libertate, coca cola si guma turceasca, orice venea din vest, ne-am simtit bagati in seama si am acceptat orice. Suntem deja la a doua – a treia generatie dupa Ceausescu, si tot nu ne-am revenit din frustrarea de a fi mai mici decat orice/oricine venea din vest. Am fost si suntem atat de umili incat acceptam fara comentarii, ba chiar cu o gratie recunoscatoare sa ne-o luam pe la spate sau in orice pozitie. Cauta Gigicule si vezi de ce e romanul umil in relatia cu strainii, de ce a fost si inca nu si-a revenit. Si o sa vezi de ce tara asta ti-e furata de sub nas si de ce tu girezi in indolenta ta asa ceva. Probabil esti chiar mandru ca se intampla ca Occidentul sa te fure, macar nu rusii…

   https://www.youtube.com/watch?v=_L_aRty-s3Q

    Adi

    Pic, esti un copil rau, rau si indolent! treci si pune burta pe carte, dupa ce te saturi de stat pe coji de nuci! De ce oare sunteti atat de indobitociti de idei absolut cretine cum ca orice e contra vartejului generalizat si din pacate cu o singura directie e ori pro rusesc (comunist ziceti unii) ori fumat ca trend (deci clar comunist)? Gigicule, Sun Tzu nu era nici comunist, nici capitalist, nici pesedist. Nici nu trebuie sa faci parte din vreo gasca de genul asta ca sa poti fura, si din tara asta s-a furat mult Gigicule! Atat de mult incat nu-ti poti inchipui – in doar 30 de ani! Cu acceptul nostru ofcors, in prostia si frustrarea noastra incredibile. De cand am luat in brate, din disperarea aia fireasca dupa libertate, coca cola si guma turceasca, orice venea din vest, ne-am simtit bagati in seama si am acceptat orice. Suntem deja la a doua – a treia generatie dupa Ceausescu, si tot nu ne-am revenit din frustrarea de a fi mai mici decat orice/oricine venea din vest. Am fost si suntem atat de umili incat acceptam fara comentarii, ba chiar cu o gratie recunoscatoare sa ne-o luam pe la spate sau in orice pozitie. Cauta Gigicule si vezi de ce e romanul umil in relatia cu strainii, de ce a fost si inca nu si-a revenit. Si o sa vezi de ce tara asta ti-e furata de sub nas si de ce tu girezi in indolenta ta asa ceva. Probabil esti chiar mandru ca se intampla ca Occidentul sa te fure, macar nu rusii…

    https://www.youtube.com/watch?v=_L_aRty-s3Q

  Aly

  Absolut de acord cu tot ce spui! Din pacate, fara putina experienta de libertate si fara educatie, o parte a populatiei e spalata pe creier prin TV usor altii mai “inteligenti” prin retele de social media. E… nu degeaba se numesc retele. Suntem putini cei ce gandim ca tine, ca o frunza de salata intr-un burger. Nici istoria nu ne ajuta… nici geopolitica, cu toate astea poporul nostru in esenta e bun, uman, vesel si muncitor. Comunitatile de toate felurile fi o solutie, invlusiv comunitatea-guerilla.

  Mircea Ordean

  Sunt curios daca d. autor Mihaiu s-ar așeza la vreo masă, unde vreunii să aducă obiecții rîndurilor sale

  Mircea Ordean

  Pe cînd dușmanul urmează sfaturile lui Sun, noi pe unde umblăm?

  In rest, eu nu iau in serios un post radio care își declară reprezentativă zisa cu Binili.

  Radu

  Metoda de autoaparare si de rezistenta coagulanta in fata razboiului nivelator, este urmatoarea:
  Familie, Neam, Tara, Dumnezeu. Asta in ordinea ochiului nostru stramb si nu a importantei.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine