A fi patriot. Între bine și rău.

A devenit un curent “cerebral”, un raţionalism ideologic să scapi de povara iubirii de ţară sau chiar de mamă. A-ţi iubi ţara este o slăbiciune dezgustătoare. Dacă ţara este nemernică si mama o beţivă nedemnă de iubirea noastră!?! România e altfel pentru că nu mai are motive în a se iubi pe sine ca naţiune. Nu are motive, raţional vorbind. Astăzi, patriotic este să fii corect: să-ţi plătești taxele la timp, să lupţi pentru justiţie sau pentru afimarea universală si narcisică a dezlănţuitei tale personalităţi pe care ţara nu o merită, un sistem ticăloșit de facto, condus de niste neisprăviţi ajunși acolo din… lipsa de patriotism a altora.

Ce mai e astăzi iubirea de ţară și la ce folosește ea!?! Sună ca dracu! E ceva a la Vlahuţă, un romantism poporanist demn de vulgata din faţa bisericiii neamului prost.

“A renunţa la românism înseamnă, pentru noi românii, a renunţa la viaţă, a te refugia în moarte” – scria Mircea Eliade ca “prostu-n păpușoi”.

Un alt “dobitoc” naţional delira astfel: “Patriotismul, cu toate acestea, nu este iubirea ţărânei, ci iubirea trecutului. Fără cultul trecutului nu există iubire de ţară” – Mihai Eminescu, Timpul, (V) 1880, 22 iulie.

Este o modă intelectualist-globalistă să-i injuri pe patrioţi și pe cei credincioși. Adică fix pe cei care au făcut ca naţiunea română să fie posibilă și ţara să existe. Pașoptiștii, cea mai importantă și eficientă generaţie de la baza modernizării și înfiinţării statului naţional, ar părea astăzi niste ridicoli nedemni de valorile europene și “neuroatlantice” cu fumurile lor burghezo-patriotarde și, probabil, numai educaţia de joasă extracţie colaboraţionistă a lui Vadim Tudor i-ar fi impiedicat să se-nscrie în Partidul România Mare.

Acum este hipsterște și cool sa fii un “highly disillusioned“.

Un profesor american spunea că dacă, la limită, ar avea de ales între a-și trăda cel mai bun prieten sau ţara, și-ar trăda ţara fără ezitare. Raţional vorbind, are dreptate: ţara se mai descurcă si cu trădarea ta, că-i mare, dar prietenul tău, nu.

E adevărat, totul a început cu naţional comunismul care ne-a lecuit de munca patriotică, de curăţat știuleţi la munci agricole, de cântat ţara “la minut”. Tâmpiţelul patriotism de clasa a IV-a pe care comuniștii l-au cultivat până la promiscuitate în filmografia naţională. La școală sau pe stradă ne-au lecuit definitiv si irefutabil de responsabilitatea asta milităroasă și stupidă a patriotismului. Așa si patriotismul este una cu naţionalismul. Trăim niște vremuri în care a fi patriot a devenit nu numai periculos, nu numai “roșu” și caraghios, dar și de autentic prost gust intelectual. Este un obicei prost, vetust și antioccidental.

Prin patriotism se definește însă legătura emoțională față de o țară și de o națiune din motive etnice, politice, culturale sau de altă natură. Pe lângă legătura emoțională, cuvântul patriotism definește și o atitudine civică faţă de comunitate. A-ţi iubi ţara înseamnă a-ţi iubi semenii în solidar. Patriotismul defineşte dragostea şi ataşamentul faţă de patrie cu tot ce presupune acest sentiment; casa, băştina, perimetrul geografic, simbolurile naţionale, legile ţării şi tot ceea ce aparţine organic patriei. Este ceea ce anticii defineau prin jus soli, adică dreptul pământean, consacrat istoric, pe care o colectivitate naţională îl are ca un dat natural.

Nu poţi să-ţi imaginezi însă o patrie sănătoasă, cu proiect de ţară, în care toţi se ceartă cu toţi și nimeni nu colaborează cu nimeni, instituţii sau oameni.

Bunăoară, suntem noi românii patrioţi sau nu !?! Sau, de fapt, suntem cei mai puţin patrioţi dintre toţi strămoșii noștri și poate decât europenii noștri !!? Iar dacă nu noi suntem patrioţi români, atunci cine !?! Partenerii noștri strategici ? Vecinii? Soros ?

Liviu Mihaiu
Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

1 comentariu
    Poldo

    Super articol. Foarte expresiva si poza :))) Pacat ca nu mai avem vreo zece ca tine, sa le mai spuna pe sleau…. Nimic nu s-a schimbat de pe vremea Demiurgului, care scria exact aceleași articole in ziarele vremii. Curios nu? Romanii cred ca suntem patrioti cu limitator – banul. Si da, trădam tara instant cand e de bani, de ce Ionel sa fure si io nu? Credeti voi ca daca eram numai pe jumate la fel de rai si de uniti ca ungurii sau sarbii, mai era vre-o natie de aici si pana la Baltica? De atata amar de vreme isi baga toti coada aici. Cred ca singura perioada in care neamtu, rusu si frantzuzu nu au putut misca asa de multe prin tara a fost pe vremea cizmarului patriot rasarit din ciuma rosie. In rest sa dam cu baclavale si gulash. Nimic nu se schimba.
    Sarbatori fericite!

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine