Iubire în natură

Iubirea este fundamentul perpetuării speciilor. Fără iubire, natura pur și simplu nu poate exista. Să ne bucurăm așadar de iubire și #biodiversitate (verificați hashtag-ul ăsta, veți găsi o droaie de fotografii cu explicații instructive). Și da, păsările nu au pudoare, când e vorba de iubire, fac orice pentru a-și împlini menirea ca specie. În articolul de azi vă voi prezenta lungul drum de la dansul sincron de pe baltă (vezi fotografia de intro) la actul pentru care alții au pornit războaie sau, dimpotrivă, au murit fără glorie, singuri și neîmpliniți.

Hâța-hâța pe mal

Ciocîntorșii (Recurvirostra avocetta) sunt printre păsările cele mai nebunatice. Iarnă-vară, nu importă, acești eleganți manechini de apă mică sunt primii când vine vorba de hârjoneală, inclusiv pe acest lac cu apă sărată din Bărăgan, jud. Buzău. Dar acest lucru, deși pare banal, în realitate știți că poate fi al naibii de complicat. Găsirea sufletului pereche nu e o operațiune atât de lesne precum sună în gura vreunui poet cu capul în nori sau a vreunui mentor de la cursul de seducție (credeți-mă, cineva pretinde și uneori și primește bani să învețe pe alții nu-prea-am-înțeles-eu-ce). Dar ca să putem ajunge la hâța-hâța, trebuie întâi să parcurgem lungul drum pe care hoinărește iubirea – etapă cu etapă. Așa că trebuie să o luăm cu începutul.

Cu spatele… la viitor

Primul lucru pe care trebuie să-l faci ca viitor ginerică și tată al copiilor ei este să ieși pe interval. Acest porumbel gulerat (Columba palumbus) este la locul potrivit în raza vizuală a perechii sale, într-un parc din Bath, marea Britanie. Dar este asta suficient? Este distanța asta de o aruncătură de ocheadă suficientă pentru ca celalalt să rezoneze ca un diapazon lovit cu putere de colțul pupitrului? Încurcate sunt ițele dragostei, mai ales când îți faci veacul pe gardul altuia, cu spatele la problemă…

Un prim contact

Primul contact este întotdeauna important, chiar și protejat. Și pe acești lăstuni de mal (Riparia riparia) îi protejează penajul. Acum știți cum e, când viitoarea ta parteneră se toaletează (ca să nu zicem se scarpină) dubios de mult, poți intra la idei. Ședința de yoga, ținută pe un fier-beton înfipt în faleza de la 2 Mai, județul Constanța, nu este însă emblema succesului, a golului, a finalului fericit la care cu toții tânjim. E drept că poți sta cu inima cât un purice în prezența viitorului tău partener de flotări la așternut, important este să nu fie mai mulți purici…

Distracția continuă

…acasă la el, când o invită sus să continue ce făceau sub privirea tuturor, pe aleile parcului. Chiar dacă puricatul este o îndeletnicire care poate dura într-atât de mult încât uiți de sfântul sex, berzele astea (Ciconia ciconia), monogame de meserie, par a ști secretul unei vieți amoroase tihnite. Preludiul sănătos, cu regimul orar al unui autobuz care se retrage pe pană la depou, este de bună seamă una din armele greu de parat când vine vorba de ademenirea partenerului… pe viață.

Din nou pe strasse

După o primă seară petrecută împreună, șmecheria este să te afișezi cu noua ta cucerire. Veche de când lumea, vanitatea pare să fie un adevăr general valabil la toate perechile vreodată închipuite pe Planeta Albastră. Iar la gâsca călugăriță (Branta leucopsis), o plimbare pe lacul Varnern din Suedia este chintesența reușitei în cuplarea a doi indivizi care chiar se iubesc, fără hidrobicicletă că avem cu ce, băă! Doar că …  fapta nu putea trece neobservată și nepedepsită de șmecherul cartierului.

O înfruntare pe viață și pe moarte avea să decidă soarta cuplului prea îndrăzneț. Provocat la duel, el se ia piept în piept cu bătăușul barului și izbândește, penele lipsă si fulgii ciufuliți fiind aprobați ca probe la dosarul clasat cu ADMIS printr-un dat din gene de la ea, mai moțată și mai îmbujorată ca întotdeauna.

Testul ringului

Dar duduia nu acceptă compromisuri. Ai intrat în horă, trebuie să joci. Și unii masculi alfa sau mai puțin alfa cunosc sentimental înfiroător de a fi târât la cursul de dansuri de societate când restul băieților sunt la bere. Din fericire pentru acești scorpioni mediteraneeni (Mesobuthus gibbosus) din Volos, Grecia, poziția de odihnă este aceeași cu poziția de tango și aceeași cu poziția imediat de după preludiu, așa că nu vă mai bateți capul, ce era de întâmplat se va întâmpla și pe scorpionul-mascul nu l-a apucat nicio febră musculară post curs.

După dans, la restaurant

Pentru că mama a sfătuit-o să nu se lase păcălită și să scoată bădărănia din el, invitația la dans este prilej (pentru ea) de a scruta orizontul și a-i valida manierele. Dar vai! Acești popândăi (Spermophillus citellus) din Măcin, județul Tulcea par a fi departe de postura romantică din filme, deși datul din gene al ambilor poate doar să ateste că o acvilă de cîmp e prea aproape de locul lor de cinat romantic, pe post de fi ei înșiși cina unui răpitor deloc înțelegător cu sentimentele lor reciproce.

După fiecare masă, un sărut

Chit că ea a schițat gestul de a căuta o gumă de mestecat, el s-a întins ușor peste masă și a trecut la atac. Să fie ăsta momentul în care ea cedează, roșind ușor? Aceste vrăbii de casă (Passer domesticus) din Murighiol, județul Tulcea, par a fi sărit prea ușor peste desert, trecând la igiena orală reciprocă. Până renunțăm la igiena strictă însă mai e.

Din nou la braț

Dragostea năbădăioasă îl aruncă din nou pe Don Juan în partea greșită a Universului. El o acompaniază smerit, iar ea întoarce capul, cu subînțeles. “Lasă-mă-n’place”, asta inspiră capul întors al acestei femele de stârc lopătar (Platalea leucorodia), la mica plimbare de seară prin mlaștina de lângă canalul Păpădia, în Delta Dunării. Mai e mult până departe?

Aseară ți-am luat cercei

El ar face orice să o impresioneze. Ea, orice să amâne momentul în care va consimți. Iar aici el începe să calce pe bec. Testosteronul lucrează uneori împotriva firescului, iar bruma de cămin înjghebată din te miri ce mai adună arată mai rău ca o favela braziliană amenințată de cupa unei Wole trimisă de gurvern să aplatizeze lipsa colectării de impozite pe case normale. Perechea de corcodei mari (Podiceps cristatus) este clar într-o pană de inspirație la capitolul design. În cap le răsună încă urarea părintească: “Lăsați videle și proiectele din cataloagele de mobilă, sunteți împreună și o să vă descurcați, nci noi nu am avut nimic la cununie!”.

O nouă încercare

Casă avem, curs de tango am îndurat, ți-am luat și samânță, ți-am luat și colivă, fă tu faci pe nasoala și… nu te împiedici? Și această găinușă de baltă (Gallinula chloropus) din Londra, Marea Britanie, are detenta prea mare și nu se mai împiedică odată!

Ți-arăt eu ție!

Insistențele sale par să fi fost în zadar, mai mult, a sărit calul. Deși e greu de crezut că un ferestraș mare (Mergus merganser) poate sari peste cal, ea cu siguranță nu a fost încântată de giumbușlucurile lui. Momentan, soarta lui Cupidon pare a fi potrivnică, iar finalul fericit cu “el și ea se iau și banditul moare” încă nebuchisit de băiatul cu rola de film din regia de emisie. Dar nu vă panicați, în episodul viitor veți vedea mult mai mult pron decât în acest teaser.

Notă: textele de aici sunt niște pamflete care trebuie luate în serios. Iubirea trebuie să răzbată prin noianul de reguli. Nu doar voi sunteți inventivi când vine vorba să găsiți un loc bun de…

(va urma, cu scene explicite)

Până la proxima revedere, vă doresc spor la semnalări de faună!

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine