(P) În căutarea sunetului perfect: instalația ZiMMT 3D Sound Lab devine cadrul unor spectacole oferite de IQOS la festivalul NOVA

Fiecare spectacol, concert, album nou merită un cadru perfect. De cele mai multe ori, acest cadru înseamnă un cumul de factori: lumină, text, actori, voce și mai ales sunet. Un sunet slab sau plat reduce semnificativ orice experiență, indiferent cât de fascinantă ar fi ea. În schimb, un sunet bun poate transforma ceva aparent banal într-o experiență care te poate transporta în locuri și timpuri diferite.

Între 5 și 8 decembrie, de la ora 20:00, la Platforma Wolff, artiști români și străini testează posibilitățile pe care le poate oferi instalația de sunet ZiMMT 3D Sound Lab, construită de unul dintre cele mai prolifice centre din lume care studiază experiențele create cu ajutorul sunetului. Inovatoare prin sistemul de sunet format din cele peste douăzeci de difuzoare conectate și poziționate disparat într-una dintre sălile localului, aceasta are un efect de învăluire a participanților și a sălii. Prin formatul 3D, sunetul capătă corporalitate și are capacitatea de a oferi experiența unui sunet perfect.

Cum, însă, sunetul este doar o parte dintr-un spectacol de calitate, organizatorii NOVA au invitat o serie de artiști români și străini să exploreze instalația de sunet ZiMMT 3D Sound Lab la nivel vizual, dar și ca suport în dezvoltarea unor spectacole de dans, lumini și concerte.

Pentru a amplifica efectul acesteia, dar și pentru a potența experiența oferită membrilor comunității și publicului larg, organizatorii au invitat artiștii români Alexandros Raptis și Andrei Cozlac să monteze în același spațiu instalația de lumini reactive la sunet – WONDER.

Până în 8 decembrie, cele două instalații rămân montate în acest spațiu și se transformă în cadrul de desfășurare a unor spectacole susținute de: Judith State și Radu Dumitriu, Alexandros Raptis și Andrei Cozlac, Bogdan Moroșanu (Rockabella), Felix Deufel și Nikhil Nagaraj.

Scopul acestui demers este acela de a aduce împreună două proiecte inovatoare și de a le pune la dispoziția unor artiști care le vor testa în prezența publicului, atât prin mijloace din registrul sunetului și al luminilor, dar și din pespectiva utilizării lor ca parte dintr-o scenografie specială. În fiecare spectacol, indiferent de maniera de comunicare a idelor artistice abordate, temele principale vizează apropierea dintre noi, prezența noastră în comunitate, intimitatea cu propria persoană și cu cei din jurul nostru.

WONDER – Alexandros Raptis și Andrei Cozlac

Cei doi artiști au deschis aseară seria evenimentelor de la Platforma Wolff, în care au prezentat instalația de lumini WONDER, împreună cu cea de sunet. Alexandros Raptis este un artist pasionat de regia de teatru, light design și compoziția muzicală, iar Andrei Cozlac este un artist video experimental. Aceștia au creat instalația WONDER, în care lumina și sunetul interacționează pentru a crea instanțe spațiu-timp care suscită imaginația participanților și îi ghidează să-și formeze propriul fir narativ interior.

Pentru acest eveniment de deschidere a experienței IQOS în cadrul NOVA, cei doi artiști au pregătit o muzică tridimensională specială, care să pună în valoare deopotrivă instalația de sunet și pe cea de lumini. Cei prezenți la Platforma Wolff se vor bucura astfel, de un spectacol multimedia care îmbină inovația tehnologică și arta.

JUDITH STATE ȘI RADU DUMITRIU – un spectacol care invită la autocunoaștere

Un duo excepțional, bine cunoscut pe scena artistică românească, Judith State și Radu Dumitriu vor colabora din nou, în seara zilei de 6 decembrie, în cadrul unui spectacol care îmbogățește prin dans și muzică scenografia creată de cele două instalații – ZiMMT 3D Sound Lab și WONDER.

Inspirați de arhitectura și estetica spațiului, de interacțiunea reciprocă, dar și de întâlnirea cu publicul și energia acestuia, cei doi performeri vor compune în timp real partituri muzicale, coregrafice și vocale pornind de la subiectele care stau la baza cercetării lor din ultimii patru ani: memoria, trecerea timpului și felul în care amintirile și formele pe care acestea le capătă în timp ne marchează în mod implacabil prezentul.

Prin această experiență artistică, participanții sunt invitați să ia parte la un exercițiu de apropiere de ceilalți, dar și de sine, și să se bucure de această călătorie presarată cu frumusețe și emoții puternice.

BOGDAN MOROȘANU – ROCKABELLA – INvulnerabili – mixat tridimensional

Un album deja anunțat și așteptat de fanii trupei, INvulnerabili, va avea lansarea oficială în 9 decembrie, la București. Cei care, însă, vor să asculte în format tridimensional piese de pe acest album, care cuprinde zece cântece scrise în perioada pandemiei, o pot face în 7 decembrie, de la ora 20:00, la Platforma Wolff.

Bogdan Moroșanu, unul dintre membrii trupei și un artist cu peste 15 ani de experiență în industria muzicală, va explora sistemul 3D al instalației de sunet ZiMMT 3D Sound Lab și va adapta live la formatul multi-channel câteva piese de pe album.

Albumul explorează ideea vulnerabilității ca sursă a curajului. Piese precum Hai să ne complicăm puțin!, Cutremur sau Harta dezvăluie chipurile mascate ale traumei, pe când INvulnerabili, Arată-te și Până departe povestesc despre curajul de a ne confrunta cu noi înșine și despre vindecarea prin apropiere.

FELIX DEUFEL & NIKHIL NAGARAJ – o experiență imersivă în Himalaya

Felix Deufel, fondatorul centrului ZiMMT și sound artist, care a creat instalația de sunet 3D, prezintă, în seara de 8 decembrie, la Platforma Wolff, un proiect special dezvoltat împreună cu colegul său, Nikhil Nagaraj, sound artist. If we vanish – In search of natural silence este un proiect inițiat în primăvara acestui an, prin care cei doi ingineri de sunet și echipele lor și-au propus să utilizeze pasiunea pentru sunet și echipamentele sofisticate pe care le au la îndemână pentru a captura moștenirea sonoră a unora dintre cele mai importante zone sălbatice din lume.

La granița dintre design, tehnologie, știință și filosofie, acest demers, care a durat 40 de zile, a avut ca scop înregistrarea sonoră a acestor zone sălbatice, înainte de a dispărea sau de a fi iremediabil afectate de prezența umană. Proiectul atrage atenția asupra impactului sunetului asupra mediului înconjurător, precum și asupra importanței protejării celor mai sălbatice zone din lume. În ultima seară a evenimentelor de la Platforma Wolff, Felix Deufel și Nikhil Nagaraj vor prezenta o parte dintre rezultatele proiectului, care cuprinde peste 434 de ore de sunete înregistrate în format 3D.

Astfel, în universul creat de cele două instalații, publicul va putea păși într-unele dintre ultimele locuri sălbatice din lume, se va putea cufunda în pădurile tropicale din sudul și nord-estul Indiei sau în peisajul montan arid din Himalaya și va explora trei tipuri diferite de sunet: biofonie – produs de factori non-umani, geofonie – sunet natural non-biologic și antropofonie – zgomot generat de om.

FELIX DEUFEL – Spatial audio workshop

În plus, între 6 și 8 decembrie, în intervalul orar 14:00-16:00, cei care vor să afle mai multe despre construcțiile audio tridimensionale pot lua parte la workshop-ul susținut, în același spațiu, de Felix Deufel, inițiator al centrului creativ ZiMMT.

Accesul la workshop-urile și performance-urile organizate de NOVA în parteneriat cu IQOS este permis doar persoanelor cu vârsta peste 18 ani și se realizează prin achiziționarea unui bilet de pe platforma Eventbook.

IQOS nu este lipsit de riscuri. Eliberează nicotină, care provoacă dependență. IQOS este destinat adulților care altfel ar continua să fumeze sau să folosească produse cu nicotină.

Material susținut de IQOS.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine