(P) Pe barba lor!

Nu de alta, dar bărboșii, de-a lungul istoriei, s-au dovedit a fi bărbați de mare valoare – unii din ei cel puțin, cu siguranță. Bărbați care au schimbat istoria, care au făcut descoperiri ce au dat peste cap toate cele crezute a fi adevărate până la momentul respectiv. Au avut viziune, au avut determinare, au căutat cu sete, fără încetare, au testat și au dovedit că lumea în care trăim este cu totul și cu totul altfel decât o cunoșteam până la momentul respectiv. Au inventat mașinării, au confecționat obiecte, au patentat idei. Bine, ei sunt responsabili și pentru invenția aparatului de bărbierit, dar n-o să le purtăm pică pentru asta (Jacob Schick, la tine ne referim). Deși asta, în timp, a dus la perfecționarea aspectului bărbii, așa că acum ne-a trecut orice frântură de supărare pe care o nutream așa, vag.

Și dacă tot suntem la capitolul oamenilor mari, cine și-l amintește pe dragul de Sofocle care, împreună cu ai lui colegi de breaslă Eschil și Euripide, a pus bazele tragediei clasice grecești? Bine, nu personal. Știm ca a trăit în anii 400 î.H., așa că evident ne refeream la aducerea aminte de la cursurile de istorie a literaturii, de introducere în filosofie șamd. Că doar a revoluționat tot ce însemna tehnica teatrală de atunci, una dintre cele mai importante forme de artă ale acelor vremuri. A renunțat la conexiunea trilogiilor prin crearea de piese independente, a mărit numărul de coriști de la 12 la 15, a introdus cel de-al treilea actor, a dezvoltat dialogul și a subliniat importanța acordată costumelor și decorurilor. Și pentru asta, toți consumatorii de teatru din întreaga lume se unesc și într-un singur glas, dintr-o răsuflare, strigă: Mulțumim!

A zis cineva omul-orchestră? Spirit multifuncțional? Bărbat care le face pe toate? Deci am auzit bine când am auzit numele lui Karl Marx. Bărbosul ăsta, economist de felul lui, și teoretician politic și filosof și istoric și lider al mișcării muncitorești și, și…. a întemeiat, împreună cu Frederick Engels (tot bărbos), teoria socialismului științific. Cel mai bun om urât și detestat, Marx continuă să fie condamnat din cauza descoperirii unei puteri revoluționare care, ulterior, s-a dovedit că poate fi pusă în practică în moduri mai puțin ideale. Însă contribuția sa istorică rămâne de necontestat, cu toate că la înmormântarea acestuia au luat parte doar 11 persoane, iar după aceea, oamenii au continuat să îi adreseze injurii și să îl condamne preț de 120 de ani. Între timp, am aflat că no publicity is bad publicity, așa că oricine reușește să facă asta asta, intră pe lista noastră scurtă.

Și dacă tot suntem la capitolul oameni care au reușit să ne facă să vorbim despre ei zeci și zeci de ani post-mortem, să ne întoarcem privirea către început. Începutul nostru, ca specie. Da, ați ghicit. Credincioși, necredincioși, oameni și animale deopotrivă, cu toții ne putem pune de acord că Charles Darwin a reprezentat una dintre cele mai ilustre minți pe care lumea asta a cunoscut-o vreodată. Un adevărat revoluționar al domeniului științific, Darwin este fondatorul teoriei evoluției speciilor. Teoria evoluționistă a lui Darwin a fost recunoscută de către comunitatea științifică încă din timpul vieții sale, iar teoria selecției naturale stă la baza evoluționismului sintetic. Se învață la școală, se impune din imaginile înrămate de pe holurile tuturor centrelor de cercetare și a facultăților de științe, ce mai, acest britanic este unul dintre bărboșii nemuritori. Copiii copiilor copiilor noștri vor ști cine este acest teoretician al începutului, care nu pare că își va găsi vreodată sfârșit.

Ne vedeți zâmbind din colțul ăsta al paginii pe care o parcurgeți? Dar din celălalt colț? Dar de aici, din centru? Din stânga, din dreapta? Zici că suntem Mona Lisa, cu un zâmbet imposibil de reprodus și o scriitură pe care pur și simplu nu puteți pune preț. Lăsând gluma la o parte, haideți să vorbim puțin despre Leonardo Da Vinci. Dacă mai sus ziceam că Marx a fost un spirit universalist, impresionant prin varietatea de domenii în care excela, ei bine, ne-am făcut doar încălzirea pentru acest moment. Momentul în care îl vom încadra în topul celor mai importanți bărboși din istorie pe nimeni altul decât Leonardo da Vinci, pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist, scriitor, Dumnezeu… Pardon, Dumnezeu nu, dar la câte a făcut omul ăsta, ar putea cu ușurință trece drept Dumnezeu. Iar barba sa istorică nu face decât să contribuie la acestă asemănare. În plus, nicăieri în scrierile lui da Vinci nu se regăsesc informații sau măcar insinuări care să indice vreun interes afectiv al acestuia față de vreo femeie sau vreun bărbat, iar persoanele care l-au cunoscut au lăsat posterității detalii care sugerează că bărbosul nostru a dus o viață aproape ascetică, dedicându-se trup și suflet artei sale. Ei?

Ia să vedem, pe cine mai avem noi aici? Ei bine, lista nu ar putea fi completă fără includerea marelui Abraham Lincoln. Un lucru asupra căruia toți americanii se pot pune de acord este faptul că Lincoln a fost unul dintre cei mai buni președinți pe care țara lor i-a avut în întreaga sa istorie. Știați că a fost chiar primul președinte cu barbă al Americii? Când cel mai iubit conducător – nu suntem sarcastici deloc, nu ne referim la acel gen de iubit conducător – dă tonul, atunci știi că ai de-a face cu un stil veșnic. Modelul bărbii sale are și un nume – chinstrap beard – care, datorită popularității lui Lincoln, a fost ridicată în topul celor mai iubite modele de barbă.

Câte bărbi există, tot atâtea stiluri, personalități și spirite, așadar am putea duce această mica lecție de istorie la o lectură de săptămâni. Moș Crăciun, Galileo Galilei, Henry David Thoreau, Rabindranath Tagore, Ernest Hemingway, “tata la psihanaliză” Sigmund Freud, William Shakespeare, Claude Debussy, Che Guevara (adevărata barbă revoluționară), opriți-ne oricând.

Și pentru că atâtea bărbi câte există, tot atâtea personalități, fiecare cu realizările sale, cu geniul său, cu munca și opera, cu stilul propriu, cu bune și cu mai puțin bune, NIVEA MEN sărbătorește barba ta și o include în Calendarul Bărboșilor 2019. De la cea mai lungă barbă la cel mai dichisit bărbos, de la cea mai stufoasă mustață la cea mai pieptănată barbă, anul ăsta avem pentru tine sau al tău bărbos special din viață 12 categorii, câte luni sunt în an și stele pe cer! Detalii despre cum poți participa la concurs și câștiga un loc în calendarul pe care orice femeie cu standarde o să-l aibă pe birou găsești pe pagina de Facebook NIVEA MEN și aici.

Vrem barba ta! Pe barba noastră!

Sursă foto cover aici.

1 comentariu
Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine