Pentru artă nu e niciodată prea târziu – 8 pictori celebri care și-au început cariera la maturitate

Indiferent de parcursul pe care îl ai acum, să știi că încă nu e prea târziu să te reinventezi și să începi o nouă carieră – una în domeniul artelor plastice. Istoria artelor plastice ne oferă numeroase exemple de nume importante care au făcut exact acest lucru. Să facem rapid cunoștință cu câțiva dintre ei:

Vincent Van Gogh (1853-1890) este unul dintre cei mai cunoscuți pictori care și-au început târziu cariera. La vârsta de 27 de ani, susținut și de fratele său, Teo, hotărăște să devină pictor. Și o face într-un mod autodidact, la început reproducând desene. Deși a pictat doar 10 ani, Van Gogh a realizat peste 2.000 de opere de artă: în jur de 900 de picturi și 1.100 de desene și schițe. Astăzi, multe dintre operele sale – numeroasele lui portrete, peisaje și picturi cu floarea-soarelui – se număra printre cele mai cunoscute și cele mai scumpe din lume.

Anna Mary Robertson (1860 – 1961), numită și „Bunica Moses”, vindea cartofi prăjiți și, probabil, nu bănuia că avea să devină mai târziu o pictoriță recunoscută. Cea mai mare parte a vieții și-a petrecut-o la ferma unde lucra. În timpul liber broda. Înaintând în vârstă, artrita a devenit prea dureroasă și nu a mai putut să țină croșeta în mână. Așa că s-a apucat de pictură, pasiunea ei din copilărie. Avea nu mai puțin de 76 de ani. Acest artist popular american a lăsat în urma sa 1500 de lucrări. O parte dintre ele au fost vândute încă din timpul vieții artistei cu sume de până la 10.000 de dolari. În 2006, după moartea Annei Mary Robertson, cea mai scumpă lucrare care i-a aparținut s-a vândut cu 1.2 milioane de dolari.

Carmen Herrera (n. 1915) este un artist cuban-american cunoscut pentru arta abstractă și minimalistă. Prima lucrare a vândut-o la vârsta de 81 de ani, iar la 89 de ani a avut prima expoziție în New York. Acum, este recunoscută ca un artist contemporan important, iar la vârsta de 104 ani continuă să picteze.

Katsushika Hokusai (1760-1849), artist japonez, creează cele mai cunoscute lucrări ale sale la vârsta de 50 de ani și îi plăcea să se numească „Omul bătrân nebun să picteze”. Printre cele mai cunoscute lucrări ale sale se numără și seria „36 de imagini ale Muntelui Fuji”. A pictat lucrarea care i-a adus cea mai mare popularitate, „Marele val”, la vârsta de 70 de ani. Mai mult decât atât, lucrarea e considerată cea mai recunoscută lucrare din toată arta japoneză.

Acum 10 ani, numele Phyllida Barlow (n. 1944) însemna puțin în istoria artei. Dar în 2017, la vârsta de 74 de ani, numele ei era deja pe buzele tuturor, după ce participase la Bienala de artă de la Veneția. Astăzi, sculpturile sale din carton sau polistiren sunt prezente în cele mai cunoscute galerii din lume, iar recunoașterea ei în lumea artei inspiră mulți artiști trecuți de prima tinerețe.

În această listă nu putem să nu îl includem pe Vasili Kandinski (1866-1944), faimosul pictor de origine rusă, asociat cu mișcările artistice ale expresionismului și, ulterior, cu Bauhaus. Inițial a studiat ca să devină avocat. Apoi, la vârsta de 30 de ani, hotărăște că arta este ceea ce-l interesează, de fapt. A devenit, cum știți, un mare pictor și a ajuns să fie unul dintre cei mai bine vânduţi artişti din lume.

Maria Callegaro Perozzo (1919 – 2013) a început să picteze la vârsta de 78 de ani, după moartea soțului ei, la sfatul doctorului, pentru a trece mai ușor peste pierderea suferită. A fost croitoreasă, nu a avut vreo educație specială, dar a fost foarte apreciată ca artistă. A pictat în jur de 500 de lucrări.

Emerik Fejes (1904 – 1964), pictor croat, și-a dedicat viața artei abia după ce a ieșit la pensie, când a pictat o serie de peisaje urbane naive. Prima expoziție a avut-o în 1955, la vârsta de 51 de ani. Acum el a intrat în rândul „clasicilor” în arta contemporană.

Și lista poate continua, cu multe alte nume. Istoria artei este plină de artiști care și-au început cariera mai târziu. Faptul că și-au descoperit și fructificat târziu talentul nu le-a știrbit din faimă sau din creativitate. Toate aceste povești sunt un semn că dacă ai trecut de vârsta la care majoritatea ne-am ales profesia și te bate gândul să te apuci de pictură sau orice altă formă de exprimare artistică, nu e deloc târziu.

Dacă nu știi de unde să începi, poți să te înscrii la un curs de pictură. Liliana Arnaut, ilustrator și autor al acestui articol, ține de doi ani cursuri de arte plastice, la Fundația Calea Victoriei. Poți să o întâlnești din 26 august, chiar la Cursul de Inițiere în pictură.

 

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine