Qreator Call for Artists: retrospectiva primei săptămâni

Anul ăsta se aduna recoltele de creativitate, design și inovație. Pentru că Qreator by IQOS dă startul unei competiții pentru seria Qollection din 2020.

Sunt invitați artiști din domenii precum design vestimentar, de accesorii, obiecte și design & tech să își înscrie ideile online, în secțiunea Call for Artists, în categoria și tema care îi inspiră, prin completarea formularului de concurs.

Iar în Guerrilla de Dimineață cu Dobro, Gilda și Matei, foști Qreatori, împreună cu designeri și membri ai juriului, au explicat ce înseamnă să fii un creator, când le-a venit ideea și cum. Care a fost momentul în care au simțit că artistul și creatorul din ei trebuie să iasă la suprafață. Mai jos am făcut un rezumat al interviurilor din săptămâna 4-8 noiembrie, ca să nu trebuiască s-o faci tu 🙂

…………………………………….

Răzvan Mercan, omul și mintea din spatele brandului de îmbrăcăminte pentru bărbați monocult este câștigătorul concursului Qreator Qollection din 2019. În afară de premiul oferit câștigătorului și faptul că Qreator va multiplica colecția capsulă pe care o va vinde împreună cu designerul câștigător, Răzvan amintește și celălalt mare aspect: promovarea. “În cadrul acestui proiect veți avea parte și de un foto și video shooting pentru colecția capsulă și, bineînțeles, veți fi promovați și pe căile de comunicare ale Qreator“, a explicat Răzvan. Întrebat dacă concursul a fost dificil și concurența pe măsură, designerul a răspuns că pentru el, cel mai important a fost faptul că și-a urmat stilul și viziunea, un lucru extrem de important în această călătorie de exprimare a artistului din interior. “Să nu oprimați frica (…)  pentru că, dacă vă e frică, înseamnă că faceți ceva important pentru voi.

Bodan Ferariu, creatorul din spatele Șoseta 3, a fost cel de-al doilea invitat în direct în Guerrilla de Dimineață cu Dobro, Gilda și Matei. Șoseta 3 este acel gen de idee pe care atunci când o auzi, exclami automat “mamă ce tare!“. Pentru că Bogdan a mizat pe una dintre cele mai clasice faze-n viață: capacitatea șosetelor parte dintr-o pereche de a hotărî, într-o zi ca oricare alta, că nu se mai simt fericite în relația actuală. Și fug, dispar, își iau bumbacul, ața și desenele, după caz, și duse sunt. Bogdan este și el unul dintre designerii a căror idee a prins forma unei colecții capsulă în colaborare cu Qreator. “Acest Call to Artist rezolvă problema cea mai importanta pentru tine ca artist la îneput: realizarea colecției de început (…) În sine, crearea unei colecții de început e un obstacol des întâlnit pentru că efectiv nu știi de unde să începi, pentru că n-ai mai făcut până atunci (…) cum o produci, cu ce resurse o produci etc (…) Și cumva, și cele patru categorii – design vestimentar, accesorii, design de produs și desing&tech – cumva acoperă o plajă foarte mare de produse.

Mihaela Glăvan este unul dintre cei mai cunoscuți designeri de încălțăminte de la noi. Ultima sa colecție co-creată, cea împreuna cu trupa de alternative autohtona Coma, e încă o dovadă a creativității, versatilității și spiritului urban și contemporan, precum și a edgyness-ului acestui brand. Mihaela este și ea printre designerii care au avut experiența creării unui Qollection împreună cu Qreator. Despre asta, Mihaela a spus că, “în primul rând, mă bucur că sunt din ce în ce mai multe proiecte de acest gen, de susținere a creativilor din România, iar Qreator a făcut asta încă de la început, odată prin deschiderea spațiului de la Victoriei, iar ulterior prin lansarea Qollection (…) Eu sunt designerul care a deschis această serie limitată“. În ceea ce privește desfășurarea proiectului, Mihaela a explicat că se lucrează, ca în cazul oricărui proiect, pe baza unui brief – brief-urile fiind un soi de bau-bau pentru creatori, ei văzându-le ca limitative pentru creativitate și exprimarea propriilor viziuni artistice. Însă ele sunt binevenite, mai ales în măsura în care artiștii știu foarte bine care este mesajul pe care vor să îl transmită, iar rigurozitatea unui proces bine pus la punct asigură o bună și lină desfășurare, din faza de prototip și idee până în faza produsului final gata de vânzare.

Ultimul invitat al primei săptămâni a fost Mirela Bucovicean, artistul din spatele artiștilor români. Mirela a deschis prima platforma de design românesc de la noi – Molecule F – sprijinind astfel creativitatea, măiestria și curajul creatorilor autohtoni de îmbrăcăminte, accesorii și bijuterii. A crezut în ei și le-a pus la dispoziție o rampă de plecare și o deschidere mult mai mare decât aveau până la momentul respectiv. Anul acesta, ea face parte din juriul Qreator, care va alege la final ideea căreia îi vor oferi oportunitatea de a crea o colecție-capsulă multiplicată. Întrebată care este lucrul care va conta cel mai mult în alegerea următorului Qreator, Mirela a explicat faptul că acest Call For Artist nu este dedicat unui artist consacrat care deja are multă experiență. “Noi căutăm acum, exact cum spune, artistul din tine. Poate nu ai mai făcut nimic artistic până acum în toată viața ta, dar undeva acolo ai ținut toată creativitatea și acum vrei să o scoți. Ce ne interesează este să vedem ceva nou, să vedem ceva deosebit, să vedem ALTCEVA“. Înscrierea este foarte simplă, tot ce trebuie să faci e să ai o schiță, o poză, un concept, “tot ce e important e să încerci“.

……………………………………………

Amintim cele patru teme de concurs pentru Qreator Call for Artists:

  • Resisting fast fashion – o piesă vestimentară care nu trebuie schimbată la finalul sezonului / obiecte adaptabile;
  • Back to the future – piese inspirate de fuziunea dintre vechi și nou / obiecte reinventate;
  • Multi-sense design – un obiect ce activează mai multe simțuri;
  • Solve a problem – o creație care rezolvă o problemă cotidiană și care schimbă lumea.

Vă dorim să curgă cu idei, să vă simțiți inundați de creativitate, să lăsați artistul din voi să iasă la suprafață și să aveți curaj.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine