(P) Burnout-ul nu iartă pe nimeni, dar turnout-ul ajută pe oricine

În ultimele 3 episoade prezentate aici, am vorbit despre atât despre realitatea înspăimântătoare a sindromului de burnout, cu toate simptomele cu care vine la pachet și starea de neputință pe care o poate crea. Dar am vorbit și despre turnout, o strategie despre tehnicile și activitățile pe care le avem la îndemână pentru a evita starea de burnout.

Plecând de la această problemă reală și foarte actuală a burnout-ului, Secom Romania a dezvoltat campania Turnout înainte de burnout. Aceasta vine în ajutorul oamenilor prin informații despre identificarea stării de burnout și oferirea posibile soluții și sfaturi. Seria video Turnout înainte de burnout, în care psihologi și persoane publice vorbesc deschis despre experiențele lor cu acest fenomen în viața lor poate fi accesată aici.

Am urmărit împreună și am discutat pe marginea videoclipului cu psihoterapeutul Gáspár György, care ne-a oferit un insight prețios în ceea ce privește atât burnout-ul, cât și turnout-ul. Ce sunt ele, cum le putem identifica, cum înțelegem ce ni se întâmplă și reperăm armele pe care le avem la dispoziție pentru a combate problema. Și unul dintre lucrurile care ne sunt clare este faptul că burnout-ul nu iartă pe nimeni; i se poate întâmpla oricui. Dar am mai învățat și că turnout-ul include metode care sunt la îndemâna tuturor, sunt simple și benefice, deci ajută pe oricine.

Gáspár György a stat de vorbă cu Marius Manole, un actor căruia îi place să testeze limitele și să muncească. Mult. Prin prisma meseriei sale, Marius e întotdeauna conectat la propriile emoții, învățat să simtă și să trăiască orice sentiment, chiar și unul negativ, pentru ca mai apoi să poată să transpună starea pe scenă. Chiar experimentează pe el însuși sentimente și emoții, lăsându-le să se consume până la capăt.

Starea de burnout, pentru Marius Manole, s-a instalat simptom cu simptom, emoție cu emoție și realizarea unor adevăruri dureroase: nu mai simțea bucurie pentru nimic, nu găsea bucuria în nimic, devenise un om din ce în ce mai trist; și-a dat seama că nu mai zâmbea. Însă, pe parcurs, a realizat că aproape nimic în viață nu este de nerezolvat. Cum? Aveți răspunsul chiar mai jos.

Adrian Despot a vorbit cu Gáspár György despre criza de sanătate, starea de panică instalată și starea de urgență reglementată. Ca artist, lucrează 24 din 24 de ore, iar din momentul începerii crizei a trebuit să înceapă să se gândească ce se MAI poate face pentru trupă, cum se pot așeza lucrurile în contextul actual. Iar pentru el, din prima zi de instalare a restricțiilor, imaginația și creativitatea au trecut pe primul loc. OK, nu se mai poate face lansarea single-ului cu public. Dar se poate aduce o echipă de cameramani și tehnicieni și să fie lansată prin stream online. Și așa au și făcut.

Adrian a recunoscut că, în perioada asta, trăiește un punct critic constant, având în vedere faptul că nu poate să facă nicio predicție, iar asta îl duce la multe frustrări și la acumulare de stres. Iar de o perioadă încoace, simte că îl urmărește tot așa, continuu, o stare de disperare. O disperare în care se luptă constant să se adapteze, reușind totuși de la început să înțeleagă că totul se va muta în online și ca acolo trebuie investit, într-o perioadă în care toată lumea încearcă să economisească.

În rolul de părinte, cel mai greu lucru de acceptat pentru Adrian este faptul că, odată ce copilul s-a născut, la o secundă efectiv, el nu îți mai aparține. Copilul este propriul lui om, iar artistul pune foarte mare preț pe educarea copiilor spre independență. Ei trebuie să știe că iubirea parentală este necondiționată, dar trebuie și, metafizic vorbind, învățați și încurajați să zboare. Mai multe despre experiența lui Adrian, în clipul de mai jos.

Antreprenorul Marta Ușurelu a trecut prin mai multe etape. Ca femeie, a trebuit să stea în casă și să se ocupe de toate lucrurile care au nevoie de îngrijirea și atenția ei, lucruri pe care poate le mai ocolea sau le mai amâna când mergea la serviciu. Lucruri care, obișnuit fiind cu mersul la muncă și gestionarea timpului într-o anumită ordine, te pot copleși. A fost un moment stresant pentru că, pe lângă faptul că trebuia să le facă pe toate, nu le-a făcut cu o liniște interioară și în pace, trăind teama provocată de incertitudine. Iar din rolul de antreprenor, Marta recunoaște că această perioadă este pur și simplu dezastruoasă, tot din cauza faptului că, deocamdată, nimic nu poate fi anticipat.

Stările negative pe care le-a resimțit și de care nu a putut scăpa în ultimele luni au inclus, în mod ușor de anticipat, frica. Frica că se va prăbuși business-ul, în timp ce atâtea proiecte antreprenoriale s-au închis, s-au retras, s-au amânat, nu au mai participat la evenimente și conferințe, nici măcar online. Însă Marta s-a autoeducat să trăiască cu acest sentiment, să îl accepte și să facă tot posibilul să găsească soluții.

În viața personală, în contextul familial, lucrurile au stat mai bine. Marta, soțul ei și fiul lor și-au dat seama, cu această ocazie, cât de mult le place să petreacă timpul împreună și să stea acasă. Și-au împărțit masa din sufragerie astfel încât fiecare să aibă colțul lui de birou 🙂 Iar unul din lucrurile care le aduce bucurie este pasiunea tuturor pentru călătorii și plănuirea lor pentru un viitor, sperăm cu toții, cât mai apropiat.

***

În Guerrilla de Dimineață cu Dobro, Gilda și Matei, ne-am inspirat unii pe alții, cu poveștile despre greul pe care l-am transformat în echilibru și armonie. Și cu Binele care Învinge, pentru că trebuie. 🙂

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine