Arată bine și pe site

Haideți să vorbim despre un univers paralel, distopic, în care “nimeni nu este, de fapt, în control, iar schimbarea este în aer”. Sau, poate despre un cetățean oarecare, care “le-a văzut pe toate și nu vrea decât să îi fie șterse amintirile”. Sau, poate chiar despre un om care aderă încet, încet, la forțele Răului, ajunge să distrugă lumea într-un război nuclear devastator, realizează ce a făcut, apoi își plânge soarta, spunând că el “pur și simplu avea nevoie de iubire”.

Autorii acestor idei artistice ciudate sunt chiar băieții de la Muse, o trupă de rock alternativ, din Teignmouth, Marea Britanie, formată din Matthew Bellamy la voce și chitară, Christopher Wolstenholme la bass și Dominic Howard la percuție. Protagoniștii noștri se cunosc încă din liceu, de pe la începutul anilor ’90. Toți trei cântau, iar când te afli într-un orășel cu câteva zeci de mii de locuitori, ocaziile să îți faci o trupă sunt… rare, să zicem. Așa că asta au făcut. În 1994 (un an trist al muzicii grunge, pentru cei care știu la ce mă refer), au luat naștere “Rocket Baby Dolls”, așa cum se numeau ei atunci, câteva luni mai tarziu schimbându-și numele in “Muse” (pentru că, ziceau ei, “arată mișto scris pe un poster”). Impresionant pentru mine este cum au reușit în 24 de ani de existență să rămană la aceeași configurație!

Însă revenind la ce e important; solistul Matt Bellamy este principalul compozitor al muzicii și al versurilor, iar stilul lui, atât la nivel muzical, cât și la nivel liric, este unul cu totul inconfundabil. De asemenea, etapele de viața ale lui se reflectă foarte clar în muzica scrisă de acesta: primul album, Showbiz (1999), compus în jurul vârstei de 17 ani, este plin de drame adolescentine, despărțiri și iubiri interzise (vezi Muscle Museum sau Cave). Înstrăinarea și abandonul pe care le resimțea compunând cel de-al doilea album, Origin of Symmetry (2001), își pun amprenta în mod evident, mai ales în cântece precum Space Dementia sau Citizen Erased, iar exemplele pot continua.

Dar etapa cea mai importantă, asupra căreia vreau să mă opresc, este etapa Drones. Albumul Drones, lansat in 2015, deși poate nu are cea mai prietenoasă muzică pentru ascultători, are, în schimb, un conținut de idei de o greutate si de o complexitate de nedescris în comparație cu structurile celorlalte albume ale lor. Este o întreagă poveste, desfășurată pe 12 piese, despre cum un om oarecare este “recrutat” de forțele Răului și transformat într-unul de-al lor. În unele melodii se prezintă rezistența opusă de recrut, iar în altele se prezintă perspectiva forțelor Răului, încercând să îl convingă pe recrut, pas cu pas, să se alăture lor.

La sfârșitul albumului, în melodia The Globalist, recrutului, acum “membru cu drepturi depline” al forțelor Răului, i se explica motivele pentru care a fost recrutat și ajunge să distrugă lumea într-un război nuclear (deoarece în poveste se face că acum ar avea acces la “codul de atac nuclear”). În secvența finală, realizează ce a făcut, simte și exprimă vinovăția, prin interpretarea lui Bellamy, și explică în versul final “I just wanted, I just needed to be loved”. Un final abrupt și sensibilizant, aproape dur.

Nemaivorbind despre legătura dintre melodii din etape total diferite. Citizen Erased (Origin of Symmetry, 2001), melodia unui cetățean oarecare, prins într-o tiranie lipsită de valori morale, preferă să i se șteargă amintirile, căci le-a văzut pe toate, după cum spune chiar cetățeanul (“Erase all the memories, they’ll only bring us pain. And I’ve seen all I’ll ever need”). Apoi, 14 ani mai târziu, The Globalist (Drones, 2015) ne face cunoștință cu însuși conducătorul acestei tiranii. Același univers distopic, altă perspectivă narativă.

Este foarte greu să explic în cuvinte cât de cât simple toate semnificațiile pe care le presară Muse în muzica lor. Articolul acesta este încurajarea mea pentru oricine tolerează cel puțin muzica rock, să le asculte și să le înțeleagă instrumentația și versurile, având convingerea că este conținut de calitate. Îți stimulează mintea și te lasă cu întrebări despre lume, despre sine și despre scopul nostru pe acest Pământ.

După cum spuneam, e greu de explicat, așa că puteți să luați fiecare titlu pe care l-am citat ca pe o recomandare de ascultare. Astfel, puteți să vă faceți o idee, mai bine decât pot eu, un cetățean oarecare, să vă explic muzica lor.

Recomand de asemenea albumele Absolution (2003) și Black Holes and Revelations (2006), pentru a face deliciul ascultătorilor.

Paul Miron, clasa a 12-a, Colegiul National “Sf. Sava”

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine