Jurnal de pandalie. Ruleta virusească.

Introducere în lumea apocaliptică a lui Mihaiu

A venit ea cum a venit, pusă cu mâna sau nu, tot de la mână vine. Vom afla. Așa cum am aflat cine l-a împușcat pe Kennedy. Nu m-am speriat în primă fază. Replicile “am făcut armata” sau “am mai văzut filmul ăsta în comunism” le dădeam frecvent. Într-o zi, masa critică a informaţiilor a atins nivelul optim pentru a mă speria material de apropierea morţii. Niciodată nu fusese mai aproape și nicăieri, mai nevăzută și totuși efectivă prin morţii pe care i-a livrat anonimatului. M-am kkt pe mine când, vorba filmului, “Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte”. Și când ultima bere în cârciumă a semănat cam ca-n poza de la Lejere, cu Vela bou solemn și recurent pe ecran, anunţând că viaţa, așa cum o știm noi, se închide pe termen nelimitat… și ce vă mai plăcea să vă plângeți de viața voastră de ieri și să-i mai înjurati pe comeseni.

Trăisem aselenizarea, 25 de ani de comunism, cutremurul din 77, Revoluţia cu armă-n mână și cu manifeste aruncate pe geam, arestul în armată, ete că pandemia îmi lipsea din panoplia de evenimente excepţionale cu care mă mândresc, nicidecum a mă plânge… Chestia care mă foote direct în inimă este că, după 30 de ani de fumat, dacă mă prinde coronaciumăfaia asta, în trei zile sunt în chenar negru la știri.Era să mă mai duc odată după Andrei Gheorghe, dar ar fi fost mult mai ignobil să mor după un burnout decât căzut pe frontul pandemiei…

Așa că am început să-mi fac datoria. Să consemnez, de teama scrâșnită că n-am avut ocazia să-mi spun ultimele cuvinte… sau primele, în noul tripadvisor al unei Omeniri cu totul schimbate de accidentul “acela” care te face alt om… Iată-le:

#Jurnal 0. 17 martie. 

Discuţie cu un taxi boy despre apocalipsă #dastea:

El: “… ne-a lăsat Ceaușescu o mie și ceva de fabrici! Păi, ne lipsea nouă ceva acuma!?

Eu: Libertatea.

El: Păi, și ține de foame sau de vaccin!?”

Ce să fac: m-am predat în Piața Rosetti primului polițist pe care l-am văzut.

#Jurnal 1

Șansa matematică ca în cuplu să te infectezi e mai mare de două ori…🤭dar iubirea e oarbă și ţine loc de Prozac.

Șingur, însă, începi să intri într-un film în care speli rufe, speli pe jos, bagi spirt pe portofel, opinci, clanţe și chei. Și-ţi dai seama, la al treilea pahar de vin, că n-ai spălat sticla plină de praf de la mega și nici cu spirt n-ai dat clapeta de la toaletă. 🤔

După care, siderat, îţi dai seama că nu ţi-ai dat ochii cu argint ionic de azi dimineaţă și că ai uitat să faci igienizarea bidonului de apă pe care l-ai pus în faţa ușii, și-apoi pe masă, unde stătea linguriţa cu care ai amestecat apoi mierea în apa cu magneziu în care ai uitat să pui vitamina C, praf organic, îţi dai seama c-ai trăit degeaba până acum. #fuck

Și începi să ștergi cu jindul unui preludiu pistolul din rastel… 😱

#Jurnal 2. 18 martie.

E #ciumă. Cum am zis. Nu e gripă. Va trebuie să-l facem al cincilea virus cu care trăim în lume…🤭

Înţelegem acum că virusul nu poate fi oprit. Se va răspândi indiferent de câte ţări îşi închid frontiera şi câte zboruri sunt anulate sau câte şcoli sunt închise.

Acolo unde sunt zece bolnavi spitalizaţi, acolo există deja peste o sută de persoane infectate în comunitate. Mulţi nu vor şti niciodată că au fost infectaţi, deoarece nu au avut simptome. Dar şi ei răspândesc virusul.

Am trecut de punctul în care răspândirea Covid-19 se poate frâna prin carantină. Ebola a putut fi oprit astfel, dar coronavirusul este foarte contagios şi deja mult prea răspândit. În plus, nu ne putem aştepta nici la un vaccin anul acesta.

Dacă e de neoprit, de ce am pus frână la activitatea socială? De ce închidem şcolile, de ce împingem economia mondială în recesiune? Există un singur motiv – să-l putem încetini.

Pentru că, făcând acest lucru, ne putem salva părinţii, bunicii şi în unele situaţii chiar pe noi. – cel mai mare savant în viaţă născut pe teritoriul României: Albert – Lászlò Barabási, profesor la Northeastern University din Boston.

#Jurnal 3

A început concursul “pe ce melodie ai vrea să mori?”, mai precis: “Ce melodie aţi asculta dacă aţi fi pe moarte, strivit de corona de pangolini a lumii?”

Toţi au dat niște americanisme d-ălea snoabe, care vorbeau mai mult despre cât de “interesanţi” sunt ei decât de corasnul personal… Eu am dat Rapsodiile 1 și 2 ale lui Enescu. De la noi din cămara cu bunuri românești. Mi se pare că, atunci când dai să mori, parcă sunetele din ograda ta sunt mai familiare cu lumânarea la cap.

Și prima glumă sinistră, nu-i așa?: “Cu cât vă vizitați mai des părinții, cu atât problema unui eventual blocaj al plăților pensiilor din toamnă se pare că se va putea rezolva gradual începând din vară.”

Apoi îndemnurile frăţești: “Când se va încheia situația de urgență Coronavirus, faceți o faptă bună pentru restul anului 2020.
Petreceți-vă vacanța în Romania, mâncați în restaurante din România. Dormiți în hoteluri din România. Vizitați locurile turistice din România. Cumpărați produse Românești în magazinele Românești. Sprijiniți companiile care au avut dificultăți din cauza lipsei de vânzări. Și cumpărați florile și plantele din florăriile din cartierul dvs., nu din hipermarketuri, avem nevoie.”

Bun. Ceva bun. Apoi pe 19 martie apare Hariri ]n scenă și zice :

The first corona dictatorship – Israeli democracy just died

 

Governments in many democracies are now issuing emergency decrees. This is good. But in Israel, an undemocratic takeover has just occurred. When Angela Merkel issues emergency decrees, she does so as the democratically-elected leader of Germany. But in Israel, Netanyahu is not a democratically-elected leader. He has lost the recent elections, and his rivals now have a majority in parliament and are forming a new government. So under pretext of fighting corona, Netanyahu has closed the Israeli parliament, ordered people to stay in their homes, and is issuing whatever emergency decrees he wishes. This is called a dictatorship.

Apoi vedem știrea protv din 2019 cu avertismentul OMS de pericolul unei pandemii eminente. Ăăăăăh, astea-s avertismente pe care le dă OMS o dată la câţiva ani… Degeaba, după cum se poate lesne constata. “Da, tinerii cad grav bolnavi de coronavirus”. Prognoză Bloomberg. Ultimele cifre pe România – așa ]ncep să sune titlurile…

Last night CNN announced that almost 56% of Americans will be infected in the next weeks, there is a rate of increased cases with 30% per day, which means overall 22.5 millions Americans will be carrying the virus.

Today, Elon Musk said that by the end of April the infections with COVID-19 in US will be “close to zero”. He also said his company is doing ventilators now to help the health system.

Liviu Mihaiu
Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

2 comentarii
    Cristiana Dumitrescu

    Exceptional text , poate-ar trebui sa le stringeti intr-o carte . Se citeste repede , se intelege , e amuzant , e real

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine