(P) Ce se întâmplă cu tabloul dăruit de Sabin Bălașa

Opera de mari dimensiuni „Călătorie Galactică” semnată și dăruită de către maestrul Sabin Bălașa, în 2010, unui copil talentat, dar orfan, cu dorința de a ajuta micul artist să își îndeplinească visul după împlinirea majoratului, este scoasă la licitație prin Casa Artmark.

Călătorie galactică – Sabin Bălașa

După 12 ani de la evenimentul dăruirii picturii, ce a avut loc într-o emisiune televizată, opera este pusă în vânzare prin licitație săptămâna viitoare, marți, 22 februarie, în cadrul Licitației de Artă Contemporană. Proprietarul actual al lucrării a fost crescut de o asistentă maternală până la vârsta de 10 ani, când a ajuns într-un orfelinat.

Opera „Călătorie Galactică” este una dintre cele mai valoroase lucrări din licitație, având cele mai mari dimensiuni dintre toate picturile de Sabin Bălașa ieșite până astăzi la vânzare în piața românească de artă. Estimată de Casa de Licitație la 30.000-50.000 de euro, pictura înfățișează un basm românesc, explorând legendele și folclorul autohton, ce au devenit o constantă în creațiile importante ale pictorului Bălașa. Secvența dăruirii, petrecută acum 12 ani, poate fi vizionată online.

O altă poveste inedită găzduită de Licitația de Artă Contemporană este cea a lucrării artistului Alexandru-Claudiu Maxim, realizată într-o tehnică unică, originală – lucrarea grafică a fost desenată, în fapt, de nucul din fața ferestrei artistului, ale cărui ramuri bătute de vânt și echipate cu culori au conturat, în timp, în vara anului 2020, pe foile lipite de artist pe geamul ferestrei, siluete grafice elegante, cu semnificații de deslușit. Lucrarea „Wind my pages” surprinde, conform artistului, intenția de comunicare a naturii, captată în formă de desen, și are un preț de pornire de 400 de euro. Evoluția lucrării, practic procesul de desenare de către crengii a lucrării scoase la licitație, poate fi urmărită aici.

Wind in my pages – Alexandru-Claudiu Maxim

Artista Ecaterina Vrana, care a refuzat să se conformeze normelor încă rigide ale aniilor ’90, pictând, așa cum a apreciat, „contra profesorilor săi”, este prezentă în licitația din 22 februarie cu lucrarea „Autoportret în deșert” (estimată 2.000-4.000 de euro). Artista s-a inspirat din propria viață în locul teoriei academice, recunoașterea internațională venind târziu, ca o dublă confirmare a alegerii făcute, o garanție nu doar a autenticității dar și a vieții viitoare. Pictura Ecaterinei Vrana , de mari dimensiuni, este obiectul unor observații subtile ale trecutului, care pretinde reinterpretarea unui trecut marcat de boală într-o pledoarie pentru bucuria vieții. Astfel va fi descoperită ori amintită în expoziția Licitației de Artă Postmodernă și Contemporană din 22 februarie.

Autoportret în deșert – Ecaterina Vrana

Cele aproximativ 200 de opere, realizate de 3 generații de artiști contemporani, din cadrul licitației de marți, 22 februarie, pot fi admirate la Palatul Cesianu-Racoviță în intervalul orar 10:00-20:00 de luni până duminică.

Totodată, Casa de Licitații A10 by Artmark organizează, în colaborare cu Asociația OvidiuRo, prima licitație dedicată exclusiv artei digitale în format NFT. Evenimentul „NFTs OvidiuRo. Romanian Digital Artists Charitable Sale” va avea loc pe 18 februarie, ora 15:00. Lucrările de artă digitală, în format NFT, sunt realizate de artiști contemporani care fuzionează arta cu tehnologia, dând naștere ultimului trend în artă: Eurosadboy, Latifundiar, Liviu Mihai, Alexandru-Claudiu Maxim, Wanda Hutira, Alina Cioară, David Flusberg și Marian Codrea. Prețul unitar de pornire este de doar 500 de euro fiecare.

Toate fondurile colectate în urma vânzării loturilor de artă digitală în format NFT vor fi direcționate către programul „Citește-mi 100 de povești”. Fondurile vor contribui la achiziționarea unui stoc de cărți pentru instituțiile preșcolare defavorizate din România, cu scopul de a oferi posibilitatea ca, la finalul celor 3 ani de grădiniță, un copil să fi auzit minim 100 de povești. Planul Asociației OvidiuRo este de a transforma, până în 2025, toate grădinițele publice din România în grădinițe – bibliotecă, insule de lectură și natură, în care copii descifrează, alături de adulți, secretele cărților. Pentru a participa la achiziționarea prin licitație a NFT-urilor și a contribui la cauza caritabilă este necesar realizarea unui cont pe artmark.ro – în doar 3 pași simpli: înregistrare, completarea datelor minime de identificare, validarea contului, care dă posibilitatea participării la evenimentul de vineri, 18 februarie. Până atunci, lucrările de artă digitală, în format NFT, pot fi vizionate pe artmark.ro, unde pot fi depuse oferte pentru acestea.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine