România găzduiește în premieră Campionatele Europe Mountain Bike la disciplinele de XCO, XCR și XCC

La fiecare întâlnire cu oamenii care se dau din pasiune cu bicicleta se aduce mereu în discuție zilele acestea același subiect: Campionatele Europene de MTB de la Cheile Grădiștei.E și normal pentru că ele reprezintă cel mai important eveniment de ciclism pe care l-a găzduit vreodată țara noastră. Mai jos vă las comunicatul de presă trimis în urma conferinței de presă legată de acest eveniment care a avut loc zilele trecute în București. Așa o să aflați nu doar ce reprezintă toate acele litere din titlu, ci și miza acestui eveniment.

„Între 8 și 12 mai, Federația Română de Ciclism transformă în realitate un proiect demarat în urmă cu 6 ani: primele Campionate Europene organizate în România. Este vorba despre Campionatul European de Mountain Bike la disciplinele Cross Country Olympic (XCO), Cross Country Team Relay (XCR) și Cross Country Short Track (XCC) pentru categoriile Elite, U23 și Juniori. Evenimentul care se va desfășura la Cheile Grădiștei Fundata (județul Brașov), într-un complex construit special pentru sport, este organizat în parteneriat cu Agenția Națională pentru Sport,  Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Auchan România.

La competiția care se desfășoară cu doar câteva zile înaintea închiderii calificărilor pentru Jocurile Olimpice de la Paris, și-au confirmat deja participarea aproape 200 de rideri din 17 țări, între care Franța, Olanda, Belgia și Danemarca, dar numărul acestora este așteptat să crească la 400 de sportivi și 200 de tehnicieni până la închiderea înscrierilor.

Cele mai recente informații despre Campionatul European de Mountain Bike au fost prezentate miercuri, 24 aprilie, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Agenția Națională pentru Sport. În cadrul acesteia, au fost prezenți din partea organizatorilor și partenerilor: Cătălin Sprînceană – Președintele Federației Române de Ciclism, Tudor Oprea – Project Manager al Campionatului European și Coordonator al Lotului național de Mountain Bike, alături de Daniel Jianu – Director Direcția Generală pentru Sport și Tiberiu Dănețiu, Director Marketing Auchan România.

Potrivit acestora, cei peste 10.000 de spectatori care sunt așteptați la Cheile Grădiștei în cele cinci zile de competiție vor avea ocazia să vadă sportivi precum franțuzoaica Pauline Ferrand-Prévot, multiplă campioană mondială la mai multe discipline din Mountain Bike, neerlandeza Puck Pieterse, câștigătoare a Cupei Mondiale la MTB în 2023, atât la XCO, cât și XCC, sau francezii Joshua Dubau (câștigător al mai multor etape de cupă mondială la XCO și XCC) și Victor Koretzky, multiplu campion mondial la Team Relay.

România va fi reprezentată, între alții, de Vlad Dascălu, care va încerca să își apere titlul de campion european la XCO, de Ede Molnar, campion european la Eliminator și proaspăt câștigător al primei etape din cupa mondială la Eliminator și de Wendy Bunea, o junioare care deja se afirmă în competițiile europene.

Potrivit Federației Române de Ciclism, costurile de organizare a evenimentului se ridică la peste 350.000 de euro, sumă ce acoperă costuri efective de organizare, procesul de acreditare, cronometraj, precum și transmisiunea live a evenimentului prin intermediul Eurosport și Aplicației Eurosport – către un număr de peste 8 milioane de potențiali telespectatori.

Miza este mare atât pentru ciclism și sportul românesc în general, cât și pentru imaginea țării în lume, dar și pentru turism. Din punct de vedere sportiv, avem șansa să inspirăm, să motivăm noua generație de rideri și să ne apărăm acasă titlul de Campion European câștigat de Vlad Dascălu anul trecut. Pe de altă parte, se va vorbi despre România, iar imaginile superbe de aici se vor vedea în toată lumea, ceea ce va însemna un bun marketing de țară și o oportunitate de a atrage curiozitatea turiștilor, ca să ne viziteze locurile. România are un potențial colosal pentru practicarea sporturilor outdoor, în special a ciclismului montan, iar Campionatul European va transmite direct acest mesaj publicului”, spune președintele Federației Române de Ciclism, Cătălin Sprinceană.

Suntem mândri să fim parteneri pe termen lung ai Federației de Ciclism și bucuroși să vedem cum acest sport se dezvoltă de la an la an, că numărul de competiții cicliste crește și sunt din ce în ce mai mulți cicliști licențiați, dar și din ce în ce mai mulți amatori, care practică acest sport din pasiune. Aceste lucruri ne confirmă decizia de a fi alături de FRC de peste 6 ani și de a continua să ne implicăm activ în susținerea unor evenimente de anvergură precum Turul României sau Campionatul European. Prin acest parteneriat, Auchan încurajează un stil de viață sănătos, o alimentație sănătoasă în rândul românilor, contribuind totodată la consolidarea brandului de țară”, a declarat Tiberiu Dănețiu, Director Marketing Auchan România.

Traseul pe care se vor desfășura competițiile, în lungime de 3,4 km a fost realizat cu sprijinul resortului Cheile Grădiștei Fundata, o destinație unică, dotată cu multe facilități dedicate sportului, inclusiv o arenă de biatlon. Echipe între 4 și 10 oameni au lucrat 20 de zile la traseu, începând din noiembrie 2023, pentru a-l pregăti pentru competiție. Lucrările s-au făcut atât mecanizat, cu specialiști și utilaje specializate precum excavatoare sau drujbe, cât și manual, cu târnăcoape, lopeți, greble. În afară de eliberarea și amenajarea cu pietre și bușteni a traseului, echipele de intervenție au făcut și o toaletare a zonei din proximitatea traseului, pentru a permite publicului să vadă ce se întâmplă în punctele fierbinți.

„Acest traseu va reprezenta biletul de intrare al României în arena jucătorilor europeni de pe piața competițiilor cicliste și sperăm să aducem pe traseul de la Cheile Grădiștei și o Etapă de Cupă Mondială în viitor sau/ și un Campionat European pentru tineret, poate chiar în 2027. De asemenea, ne-am propus să aducem rapid în țară și Campionatul European de Mountain Bike Maraton, cea mai populară și practicată disciplină a ciclismului la noi în țară”, a completat Sprinceană.

În pregătirea Campionatelor Europene de MTB, pe traseul de la Cheile Grădiștei Fundata va fi organizat, în weekendul 27-28 aprilie un eveniment de test care reprezintă și etapa I din Cupa României la XCO, la care sunt așteptați să participe un număr record de cicliști licențiați.

Ciclismul, în special MTB-ul s-a bucurat de o creștere constantă în România, în ultimii 20 de ani, cu o explozie de evenimente de masă în ultimii 6-7 ani. Calendarul Federației de Ciclism numără în acest an un număr record, de peste 80 de evenimente, iar numărul cicliștilor licențiat de trecut de 1000. „

Este mai mult decât evident că ceea ce se va întâmpla la Cheile Grădiștei în perioada 8-12 mai reprezintă poate o ocazie unică pentru România. În spatele a tot ceea ce se vede e multă muncă și foarte mult voluntariat care merită tot respectul nostru, al celor care iubim acest sport. Sper să reușim să ne vedem în acele zile acolo cu toții.

Și încă un amănunt: ( nu, nu e ceva legat de retragerea sprijinului financiar al ANS-ului la fel ca anul trecut la Turul României pentru că nu știu decât ce se zice la nivel de bârfă 🙂 ) participarea spectatorilor și susținătorilor la acest eveniment este GRATUITĂ. Asta în condițiile în care, din câte știu, peste tot în lume la evenimente de asemenea anvergură se plătește bilet de intrare. Well…see you there!

1 comentariu
Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine