Turismul spațial

A venit momentul să privim lumea științifică prin prisma utilizatorului comun. Asta pentru că trebuie să urmărim beneficiile pe care știința le pune în poala oamenilor de pe întregul mapamond. Totuși trebuie să spun de la început că visam la turismul spațial deja nepermis de mult. Ceea ce nu știți e că, turiști pe orbită am tot avut, însă nici acum nu putem vorbi despre o activitate comercială care să între în zona de acceptare a situației.

Primul turist ajuns dincolo de atmosfera a fost Dennis Tito, încă din anul 2001. Știu că informația vine că un șoc pentru voi, însă da, afaceristul a putut face această călătorie pentru aproximativ 20 de milioane de dolari. Și că să închidem perioada asta de 17 ani de turism spațial, putem menționa și alți turiști care au ajuns pe orbită: Mark Shuttleworth, Gregory Olsen, Anousheh Ansari, Charles Simonyi (care a ajuns de două ori), Richard Garriott și Guy Laliberté. Așadar, între 2001 și 2009, nu mai puțin de 7 turiști au plătit bilet pentru cosmos.

Prețul mediatizat pentru zborurile negociate de Space Adventures către Stația Spațială Internațională la bordul navelor spațiale rusești Soiuz au variat de la 20 la 35 milioane dolari SUA, în perioada anilor 2001 – 2009. Unii turiști spațiali au semnat contracte cu terțe părți de a desfășura anumite activități de cercetare în timp ce se aflau pe orbită. Ca o alternativă la termenul “turism”, unele organizații, cum ar fi Federația Comercială a Zborurilor Spațiale folosește termenul “zbor spațial cu caracter personal”

Va voi prezenta mai jos 4 soluții, pe care le vom vedea funcționale în următorii ani:

Bigalow Aerospace

Compania a fost fondată de Robert Bigalow și a promis acum câțiva ani un hotel plasat pe orbita Pământului. A trimis chiar și două module gonflabile pe Stația Spațială Internațională, module care și-au demonstrat capacitățile în vid. El promite că la sfârșitul anului viitor vor începe construcțiile pentru acest loc. Trebuie să înțelegem că Bigelow este „pionierul” unei noi piețe de habitate spațiale într-un set flexibil și configurabil. Mai mult decât atât, observatorii din industria spațială au observat că Bigelow demonstrează îndrăzneală într-o piață cu o „industrie extrem de reglementată de capital-intensive că zborul spațial.

Virgin Galactic

În 2013 compania lui Branson lansa într-un zbor suborbital avionul SpaceShipTwo. Promitea atunci că în câțiva ani va da drumul acestor mici excursii pentru împătimiți. Peste 500 de persoane şi-au făcut atunci rezervări, depunând un avans din suma de 200.000 de dolari, care reprezintă costul biletului. “Acest succes supersonic deschide calea către obiectivul, foarte realist, al unui zbor în spaţiu (suborbital) la sfârşitul acestui an“, spunea pe atunci Richard Branson. Între timp proiectul pare intrat într-un con de umbră, însă informațiile venite pe surse spun ceva de anul 2019 și de surprize pregătite de miliardar.

Stația Aurora

La începutul acestui an am auzit pentru prima dată despre acest proiect. Compania Orion Span condusă de Frank Bunger promite că începând cu anul viitor, sejururile spațiale devin comune. Stația spațială va purta numele de Aurora și, când va fi gata în anul 2022, va fi transformată în primul hotel de lux din spațiu. În doar patru ani (și pentru astronomică sumă de 9,5 milioane de dolari) investitorii promit că oamenii se pot caza în spațiu și pot avea ocazia de a admira 16 răsărituri pe zi, într-un sejur ce va dura 12 zile.

Scopul nostru este să facem spațiul accesibil tuturor”, a declarat Frank Bunger, CEO și fondator al Orion Span, într-o conferință de presă.

Hotelul Rusesc

Conform unei propuneri de afaceri, detaliate de Corporația de Stat pentru Activități Spațiale Roscosmos, Rusia intenționează să construiască un modul de hotel de lux de 20 de tone, 51 de metri, pe Stația Spațială Internațională (ISS). Modulul ar avea patru dormitoare, stații de igienă și stații medicale, o zonă de salon, echipament de exerciții și Wi-Fi. Costurile de construcție sunt estimate între 279 milioane dolari și 446 milioane dolari. „Hotelul de lux” aflat pe orbită se va asemăna cu modulul Science and Power (NEM-1) deja în construcție, pe care Rusia intenționează să îl trimită la ISS în 2021.

SpaceX

Am lăsat această companie la urmă, pentru că mi se pare că e cea mai apropiată de dezideratul nostru. Și vorbim aici de prima entitate care ar putea să ne aducă ceea ce visam. Și asta pentru că sunt primii privați care promit un bilet într-un zbor privat în jurul Lunii. Recent, purtătorul de cuvânt al SpaceX, James Gleeson, a anunţat că planul companiei de a organiza excursii de o săptămână în jurul Lunii va fi amânat, scrie Futurism. „SpaceX are în continuare în plan trimiterea civililor în excursii pe orbită Lunii şi există un interes în creştere”, a precizat acesta. Anunţul original cu privire la călătoria în jurul satelitului nostru natural a venit în februarie, când Elon Musk a afirmat că doi clienţi vor călători la bordul capsulei Dragon la sfârşitul anului 2018. Insă, călătoria nu va avea loc mai devreme finalul anului 2019 sau începutul lui 2020. Și un asiatic a plătit primul bilet.

Sursă foto cover aici.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine