#perfectspritz

Valul acesta de căldură ne-a redus la maximum pofta de mâncare, ne-a împins către supe reci (gazpacho, šaltibarščiai – de sorginte lituaniană pe bază de iaurt și sfeclă roșie ), către pepene consumat cu nemiluita și alte fructe hidratante.

Dacă scoatem mâncarea din ecuație, practic nu mai putem vorbi de asocieri mâncare/vin; însă putem păstra vinul, adăugam niște sifon, niște gheață, eventual ne mutăm lângă o piscina sau măcar pe o terasă mai răcoroasă pe timp de seară și dăm startul serilor de spritz; știu că mulți au furat acest start și beau spritzul …. ca pe apã :); dar pentru mine, tocmai rarele ocazii în care îl beau îi conferă statutul de experientă placută. Fac o marturisire: cam la o lună mai deschid câte o bere; nu vreți să stiți ce senzație de bine și cât de încântate sunt papilele mele gustative; dacă insist și mă hidratez doar cu bere în loc de vin, plăcerea se diminuează mult – cumva dozajul e un factor hedonistic important; cine ar fi pariat pe “less is more” ?  🙂

About spritz: în afară de spațiul german și est-european unde spritz-ul e ceea ce știm cu toții, restul civilizațiilor folosesc termenul pentru cocktailuri în care se combina ingrediente gen lichior plus juice sau băuturi cât mai răcoritoare (revin la final cu veriunea americana de spritz). Noi însă avem o tradiție venerabilă cu spritz-ul, în jur de 100 de ani, și deja știm cu ce se mănâncă; în primul rând îl facem doar cu vin alb sau roze, uneori cu apă minerală, dar de cele mai multe ori cu sifon, și de fiecare dată umplem paharul până în buză. În funcție de concetrația de vin și sifon, ungurii au chiar mai multe denumiri de spritz (sau froccs, cum îl numesc ei): mare, mic, apă chioarã, șerif, servitor etc (conform traducerilor mele aproximative, de vreme ce nu mă omor cu limba maghiara – cu toate că dacă aș avea inelul Arabelei mi-aș dori să vorbesc în maghiară, rusă, greacă și turcă)

Pentru spritz alegeți vinurile dintre cele mai aromate pentru că diluarea cu apa să nu fie decisivă; dacă vinul e mai suav, poate schimbați rețeta și alegeti varianta o parte apă și două parți vin.

O variantă burgheză a spritz-ului, la modă acum în Franța, se numește vin piscine: umpleți paharul cu gheață și peste ea turnați vin alb sau roze; cel mai probabil roze-ul trebuie băut cât mai rapid, până la topirea cuburilor de gheață, pe când vinul alb ar putea chiar să beneficieze de pe urma diluării; însă ultima fiță în Franța e să torni șampanie peste gheață (eu personal nu aș strica un vin așa, însă câteodata factorul glamour e mai presus decât preceptele).

O alternativă la spritz ar putea fi și “vinurile” de fructe, foarte răspândite în spațiul nordic pentru că nu au acces la vița de vie. Am băut în Estonia un vin de rubarbă foarte plăcut și mai ales, delicat în arome; recomandabil!! Am adus cu mine și un vin de zmeura, încă nu i-am dat cep.

Băutura mea preferată, kir royal, ar putea fi și ea, o alternativă pentru caniculă. În fiecare an, în luna iulie cumpar 1-2 kg de coacăze negre peste care torn 1 litru de vodkă bună; prin luna decembrie strecor lichidul și îl îndulcesc cu un sirop de zahăr pentru a obține lichiorul numit creme de cassis. Mult mai ușor ar fi să cumparați direct o sticlă fină chiar de la mama ei din Franța (mie îmi plac lucrurile DIY). Creme de cassis se poate adăuga și peste un vin alb, dar cel mai bun scop în viață îl are ca să completeze un spumant brut în cocktail-ul numit kir royal (recomand acest cocktail tuturor celor ce găsesc spumantele brut nature sau brut ca fiind prea seci și simt nevoia de puțină dulceață)

Mai am o sugestie pentru răcorirea sufletului pe timp de caniculă: “uitați” la congelator o sticlă de Asti Spumante (doar un pic mai mult decât l-ați ține pentru o simplă răcire) și veți obține o băutură foarte reconfortantă cu fulgi de gheată; am descoperit asta din întâmplare, e adevărat, dar am savurat la maximum un vin, de altfel, mediocru. Atenție să nu bubuie sticla în congelator dacă o lăsați prea mult!!!

Ultima propunere face parte din categoria spritz-urilor de peste ocean – Ginger Spritz

Se combină 50 ml de lichior bun de Bordeaux (Lillet blanc pe numele lui) cu 85 ml cava (vestitul și rezonabilul la preț spumant barcelonez); se garnisește cu o felie de ghimbir și se stropește cu ginger beer (abia acum am inceput sa salivez și deja m-am decis să mă duc să-mi torn ceva; vă mai scriu eu săptămâna viitoare, dacă e).

Emil Popescu
Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine