Guerrilla Camp: Teen Tank

Rareș Manolache este cel mai tânăr antreprenor din Guerrilla Camp. Ideea lui, Teen Tank, este una din cele 15 pentru România, iar despre ea aflați chiar de la Rareș, mai jos.

“Sunt Rareș Manolache, am 19 ani şi sunt elev, în clasa a XII-a în Colegiul Național Gheorghe Șincai. Încă de mic mi-a plăcut să explorez, să experimentez, pe scurt, să ies din zona mea de confort. Acum doi ani, întâmplarea a făcut să mă împrietenesc cu Alexandra Butmălai, fondatoarea Fabricii de experimente, un business social unde timp de jumătate de an am învățat și prin care am avut primul contact cu lumea antreprenoriatului. Am început să privesc lumea cu alți ochi, am început să fiu atent la problemele oamenilor și să mă gândesc cum aș putea să le rezolv. Fiind elev, o problemă cu care mă tot întâlneam în fiecare zi era lipsa de practicalitate a lucrurilor pe care noi, elevii, suntem nevoiți să le memorăm și să le spunem exact așa cum ni se predau la clasă, fără a ni se explica la ce ne vor fi folositoare sau cum de s-a ajuns la teoria care ni se predă. Tehnologia avansează exponențial, iar programa după care noi învățăm și abilităţile pe care noi le dobândim la liceu nu se concentrează pe legătura cu provocările concrete.

Într-un viitor nu foarte îndepărtat, roboții vor executa joburile repetitive şi uşor, uşor şi pe cele minim creative. Am observat, de asemenea, că în prezent companiile pun tot mai mult accent pe creativitate, soluții inovatoare şi gândire ingenioasă. Tinerele generaţii ridică noi provocări atât din perspectiva clientului, cât şi din perspectiva angajatului. De aceea am ales să fac un business social care are ca scop crearea unui mediu unde tinerii să își dezvolte abilitățile viitorului precum creativitatea, gândirea critică, lucrul în echipă și colaborarea interdisciplinară, tot odată, să ajute companiile să aducă prospețime în interiorul lor pentru a putea face față cerințelor pieței; o piață mult diferită de deceniile anterioare.

Așa a apărut TeenTank, o comunitate fondată de tineri pentru tineri care își propune să aducă o schimbare radicală educației din România și totodată să pună în valoare abilităţile acestora, prin găsirea unor soluții inovatoare şi practice a problemelor companiilor. Întreg procesul de problem-solving se bazează pe design-thinking și va fi monitorizat și eficientizat printr-o platformă online unde tinerii vor putea să comunice și să vadă în timp real progresul lor de dezvoltare.

Până în momentul actual TeenTank a câștigat Social Impact Award 2017 și a făcut sesiuni de problem-solving cu Vodafone România şi OK Center România. În următorii 3 ani, planul nostru este promovarea conceptului, extinderea în mai multe orașe din România și crearea platformei online prin care mai mulți tineri să poată intra în contact cu modelul nostru. Platforma online va avea, pe lângă urmărirea experienței acumulate a fiecărui tânăr, și o secțiune de cursuri, o secțiune de mentorat cu mentori naționali și internaționali (creată cu ajutorul celor de la Google România) și o secțiune de voluntariate și internshipuri unde tinerii au oportunitatea de a se înscrie. Succesul și rezultatele obţinute până în prezent, ne-au dat avânt și încredere să investim tot mai mult din timpul și energia noastră în promovarea, susţinerea și dezvoltarea afacerii.

Suntem printre primii din România care au preluat acest model de business social și vrem să îl ducem mai departe, să îi demonstrăm în mod practic fezabilitatea și de asemenea, să arătăm că rentabilitatea unei afaceri nu se masoară numai în registre contabile și profit material, ci și prin crearea unui capital de know-how și metodă. Conceptul de design-thinking pe care noi îl propunem, constă în orientarea creativității către practică și a simțului practic spre ingeniozitate și creativitate. Realizările noastre de până acum sunt dovada că aplicarea acestei abordări aduce rezultate concrete și merită promovată.

Ne dorim ca mediile de lucru ale viitorului să fie fundamental diferite de imaginea erei industriale, care s-a extins în epoca digitală, transformând omul în aparat atașat benzii de asamblare sau extensie a softurilor de gestiune. Vrem să educăm tinerii pentru a putea performa vocațional, nu accidental, și totodată, vrem să instruim angajatorii pentru remodelarea mediului de lucru, în care masina face munca specifica ei, iar omul e încurajat și susținut să-și utilizeze și să își dezvolte potențialul specific lui.”

Interviul cu Rareș, aici.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine