Iulia Deneș / Pâine cu drag (și cu maia sălbatică)

Ești ceea ce mănânci, dar mai ales ceea ce gătești cu plăcere.

Împreună cu GRUNDIG, facem de-o carte de bucate chiar aici, pe site-ul Radio Guerrilla. Așa că așteptăm rețeta ta preferată de gătit la cuptor, cu tot cu o fotografie care sa ne facă poftă, la adresa statmajor@guerrillaradio.ro și poți câștiga un super-cuptor încorporabil multifuncțional cu tehnologia HotAero Pro de la Grundig, premiat laIF Awards in 2021 pentru design.

Da, vrem să ne spuneți și cum faceți această reteță, care sunt pașii, dar mai ales vrem să aflăm povestea din spatele rețetei. De ce e ea preferata voastră, ce vă leagă de ea? Cum e procesul de preparare, ce dificultăți întâmpinați, cine vă este sous-chef în bucătărie?

Publicăm toate rețetele primite și, pe 4 noiembrie, adică vinerea viitoare, alegem câștigătorul. Cea mai frumoasă și inspirațională rețetă și poveste îi aduce autorului un cuptor încorporabil multifuncțional GRUNDIG cu tehnologia HotAeroPro, în valoare de peste 1000 de Eur.

Iulia face pâine cu drag și cu maia sălbatică 🙂 Să vedem cum, mai jos.

***

Ideea de pâine coaptă în casă a venit acum 8 ani când am început diversificarea cu fiul meu cel mare. Pâinea din magazine nu era prea atrăgătoare așa că am ales să merg la un atelier de pâine cu maia, organizat de o prietenă. Acolo am intrat în tainele acestui procedeu magic. Am încercat acasă și am văzut ce pot face cu propriile mele mâini. De atunci coc pâine cu drag pentru familie și prieteni.

În primul rând, cred că este necesar să explicam ce este aceea “maia sălbatică”.  Maiaua se face din apă și făină integrală sau de secară. Există un întreg procedeu până poți obține propria ta maia pe care o ții în frigider la borcan și pe care o hrănești de fiecare dată când vrei să faci pâine.

Ingrediente:

200 g maia crescută

350 g apă

10 g sare de salină fără aditivi

500 g făină intermediară de la Moara cu pietre

Se scoate maiaua dimineața, se hrănește 50 g maia cu 100 g apă și 100 g făină.  Apoi se lasă să îsi dubleze volumul pe blatul de bucătărie. Seara, după ce și-a dublat volumul maiaua, se pregătește aluatul. Se pune întâi maiaua apoi apa și făina și se amestecă cu o lingură. Apoi se lasă 15 minute pe blat castronul cu aluat acoperit. Apoi se adaugă sarea și se frământă ușor, de maxim douăzeci de ori. Se lasă iar 15 minute în castronul acoperit, apoi se frământă de maxim 20 de ori. Și încă o dată, la fel. Se pune în frigider castronul acoperit și se lasă până dimineața, cam 14-16 ore.

Dimineața se scoate, se dă forma și se lasă acoperită în banneton, cu făină, la dospit, o oră jumătate. Apoi se pune oala de fontă goală la cuptor electric, setat cu căldura sus jos la 250 g timp de 30 minute. Când se încinge oala, se adaugă și aluatul, cu atenție. Se lasă 35 de minute la 250 de grade, cu capacul pus, apoi se scoate capacul și se lasă la 220 de grade timp de 20 minute.

Apoi se scoate pe grătar și se lasă la răcit.

Mirosul de pâine caldă este magic, iar zgomotul pe care îl face coaja crocantă a pâinii atunci când se racește este de-a dreptul îmbietor.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine