Radio Guerrilla, 16 ani. Mințile Deschise Deschid Minți.

SĂPTĂMÂNA MINȚILOR DESCHISE.

Astăzi, 29 noiembrie 2020, Radio Guerrilla împlinește 16 ani de când “Deschidem minți din 2004”, de când “Binili Învinge!” cu fiecare minte deschisă. Pentru că mințile deschise deschid minți, care deschid minți, care deschid minți, am dedicat toată săptămâna celor care ne-au și v-au deschis mintea, un bun prilej pentru a-i pomeni și a le mulțumi în auzul On Air-ului. Deschidem minți din 2004, noi, toți cei care simțim la fel.

Binili Învinge de 16 ani cu Radio Guerrilla. Vă mulțumim că vă iubim! La mulți ani, Oameni Buni!

ALEXANDRA MALACHI, Știrile Radio Guerrilla

Bună, sunt Alexandra Malachi, iar omul care mi-a deschis mintea a fost… și este, în primul rând și înainte de toți ceilalți, mama. Într-un mod cât se poate de subiectiv, cel mai mare fan al meu, dar și cât se poate de obiectiv, și cel mai mare critic al meu. Fără sfaturile ei, susținerea constantă, încurajările calde, sigur nu aș fi omul care sunt azi.

Apoi a urmat un șir nesfârșit de oameni, oameni de radio, profesori, colegi, prieteni, îndrumători care continuă să apară periodic în viața mea și care mi-au deschis mintea, inima, sufletul și vocea, în așa fel încât să ofer la rândul meu, tot ce am eu mai bun de dat. Vouă.

Mulțumesc.

ANDREEA BILCIU, Știrile Radio Guerrilla

Salutări!

Sunt Andreea Bilciu. Mintea mea a fost deschisă chiar de o persoană de aici, de la Radio Guerrilla. Este vorba despre Sorin Faur. El a fost cel care a văzut în mine potențialul pe care eu nu l-am vazut. Mi-a spus că eu sunt “experimentul lui reușit”, dar că toate meritele îmi aparțin. Asta m-a făcut să am încredere în mine și în ceea ce fac la Radio Guerrilla.

ANA COMAN, producător Avanpost Radio Guerrilla 

Hello. Sunt Ana Coman și omul care mi-a deschis mie mintea a fost nimeni altul decât Bogdan Șerban. El mi-a făcut cunoștință cu o lume culturală complet nouă pentru mine și mi-a deschis ochii cu privire la muzica românească, dar și din afară, din zona alternativă, care mi-era străină. Acum, playlist-ul meu de ascultat în căști de una singura e mult mai vast, mai fain și mai plin de 3 ani încoace, de când lucrez cu el. Pe lângă asta, a pariat pe mine și pe plan profesional, la radio, dar și pe plan muzical. Așa că, fără el, să urc pe scenă și sa îmi aud piesele la radio ar fi rămas un vis.

BOGDAN ȘERBAN, Avanpost Radio Guerrilla

Salut, sunt Bogdan Șerban. Omul primordial – că au fost mai mulți de-a lungul anilor – eh, omul priordial care mi-a deschis mintea a fost bunicul meu din partea mamei: Dumitru.

A avut o viață asemănătoare cu un scenariu de film. Grea, până la urmă. A luptat pe front, în Al Doilea Război Mondial, a fost rănit pe front, iar când au venit comuniștii, după ani grei de pușcărie politică – a fost deținut la Aiud și la canal, – îmi spunea (atunci când eu eram în ciclul gimnazial), dacă se întâmpla să mă vadă trist sau abătut: “Bogdane, nu mai pune mă la suflet tot ce auzi din gura profesorilor sau a parinților; întotdeauna caută în tine răspunsurile și, mai ales, ascultă-te pe tine”. Pe atunci, ce-i drept, nu cred că realizam ce însemna, dar mai târziu s-a făcut lumină. Așa că… mulțumesc, bunicule!

CARLA-MARIA TEAHA, Roz cu Carla-Maria Teaha

Salut! Sunt Carla-Maria Teaha și cred că există și deschis de minți… în doi. Așa cum ni s-a întâmplat mie și prietenei mele, pe care am cunoscut-o în prima zi de școală: Andreea Irinca. Împreună ne-am pus întrebări și am descoperit o mulțime de lucruri, ne-am inspirat și provocat reciproc permanent, din copilărie și până în prezent. Până la urmă și asta cred că poate fi prietenia: o deschidere de minți reciprocă. Andreea dragă, îți mulțumesc pentru prietenia de-o viață.

MIHAI DOBROVOLSCHI, Guerrilla de Dimineață

Salut, sunt Mihai Dobrovolschi. În plin comunism, când toți profesorii mei acceptau orice regulă, scrisă sau nu, a dictaturii, un tânăr profesor de matematică ne povestea despre Nietzsche sau Cioran, ne spunea că dictatura este un sistem împotriva ființei umane, riscându-și, astfel, libertatea.

Ăsta n-a fost un film, ăsta a fost curaj. Prin exemplul lui, Florin Popovici mi-a arătat că poți rămâne om chiar și când toți ceilalți își pierd mințile. El mi-a deschis mintea. Mulțumesc.

GILDA COMÂRZAN, Guerrilla de Dimineață

Salut! Sunt Gilda Comârzan și, în școala generală, o doamnă profesoară mi-a deschis mintea. Așa că mulțumesc, doamna Andreea Pleșoianu, pentru că m-ați învățat nu doar spaniolă, ci să fiu curioasă, să citesc ȘI altceva, să văd ȘI alte filme, să ascult ȘI altă muzică decât cele ce aparțin curriculei școlii. M-ați lăsat să răspund gândind cu capul meu.

GOJIRA, Binili Învinge!

Salut, Gojira sunt și omul care mi-a deschis mintea în radio de fapt au fost doi. Primul a fost Andrei Gheorghe, Dumnezeu să-l ierte, care îmi plăcea cum își construise emisiunea astfel încât avea o aură religioasă, totul în sensul în care emisiunea era ca un templu în care intrai și trebuia să te supui regulilor lui și a religiei respective. De asta îmi plăcea atât de mult Andrei Gheorghe. După care l-am și cunoscut, ne-am și împrietenit și omul Andrei Gheorghe nu m-a dezamăgit sub nicio formă, versus omul de radio Andrei Gheorghe.

Iar cel de-al doilea om care mi-a deschis mintea în radio a fost Nic Cocârlea, pentru punkismul absolut pe care l-a afișat tot timpul. De asta îl iubesc pe Nic, are niște *oaie absolut uriașe.

OMU GNOM (Daniel Secatureanu), Muzică de pus pe gânduri

Salut, aici Omu Gnom. Momentul când mi-a fost deschisă mintea a fost când am ascultat prima dată albumul Methadon 3000 – Veriga Lipsă. Efectiv, ideea de a te juca cu limba română într-un mod care nu avea reguli a produs o scânteie în creierul meu, o revoluție. Mulțumesc!

MATEI OPRINA, Guerrilla de Dimineață

Salut! Sunt Matei Oprina și unul dintre primii oameni care mi-au deschis mintea e fratele meu mai mare, Florin. Din mai multe puncte de vedere: de la muzici ca Pink Floyd sau Dead Can Dance, de exemplu, către primele cărți citite de mine în engleză – Lord of the Rings și Brave New World și către cultura japoneză, printre altele. Mi-a mai fost deschisă mintea de nenumărate ori de atunci, dar îmi imaginez că viața mi-ar fi fost și ea destul de diferită fără ele așa că mulțumesc, Florin.

MEMO, Cardioguerrilla

Salut. Sunt Memo, iar omul care mi-a deschis mintea într-un moment important al vieții este Florin Georgescu. Florin e genul de prieten cu care rămâi conectat ani de zile fără să fie nevoie de discuții mărunte zilnice care să întrețină o prietenie. De fapt, îmi dau seama acum că mă chinui de vreo jumătate de an să-l sun și nu reușesc. Dar în jumătatea asta de an nu cred să fi trecut mai mult de 3-4 zile în care să nu mă gândesc la el. Vorbele pe care mi le-a repetat obsesiv la un moment dat sunt cele care mi-au deschis mintea și m-au făcut să fiu cel de acum. Îmi spunea mereu: “Bătrâne, să nu gândești mărunt!”. Mi-a spus asta până am înțeles. Simplu, nu?

MITOȘ MICLEUȘANU, Probleme la Mansardă

Salut, sunt Mitoș și cel care m-a inspirat și mi-a deschis ochii în viață, dacă stau să mă gândesc mai bine, a fost tata, fiindcă tata a avut o răbdare nemărginită și o perseverență în a mă impinge spre toate domeniile posibile, de la sport la arte. Și chiar dacă eu mă plictiseam enorm și eram cumva, așa, defazat și total paralel parcă cu tot ce era în jurul meu, el nu și-a pierdut răbdarea și a continuat să-mi ofere diverse direcții și să-mi explice cât de important este să fac ceva în viață.

NIC COCÂRLEA, Nomansland și Probleme la Mansardă

Hai noroc, sunt Nicolae. Trebuie să răspund la întrebarea “cine mi-a deschis mintea?”. Întrebarea este destul de laxă, obligând astfel la prolixități pe care le bănuiesc a fi plictisitoare, chiar dacă pline de înțeles. Practic, dragi prieteni, ești condamnat din start, ceea ce voi evita răspunzând cu tărie: Nimeni!

Nimeni. De unul singur mi-am deschis mintea și, cu această ocazie, porțile infernului personal. Povestea e lungă și mă voi mărgini la câteva aspecte mai puțin insolite:

  1. recunosc, nu mi-a fost simplă inventarea gravitației – recunoașteți și dumneavoastră că inventarea unei legi care să-ți permită să te învârți elegant și inutil în jurul propriei axe e lucrare de anvergura planetară.
  2. în fine, după gravitație, în urma unor experimente periculoare, soldate cu răni în profunzime, am obținut focul, roata și tehnica înălțării unui eșafod.

Mă opresc aici cu mărturia, nu vreau să plictisesc cu amănunte inutile. Totuși, întotdeauna intervine un totuși, nu-i așa, mi-aș menționa Mama. Mama mea nu m-a mințit niciodată. Între altele, mi-a spus: ‘’despre Dumnezeu nu știu, dar îngerii există, vezi cum te porți!’’.

SORIN BADEA, Guerrilla HUB 

Salut! Sunt Sorin Badea și mintea mi-a fost deschisă de un scriitor SF. Ray Bradbury, pe numele lui, a apărut în viața mea pe la 12 ani cu o carte: Aici sunt tigrii. De la el și de la cartea lui am învățat că rigurozitatea științifică poate fi și empatică, emotive, îți poate da și completarea soft ale unor lucruri hard. Și datorită lui am ales jurnalismul, radioul și Radio Guerrilla.

MIHAI GUREI, Life Design

Salut! Sunt Mihai Gurei și omul care mi-a deschis mintea a fost Gabriel Liiceanu. Revoluția m-a prins în clasa a zecea, momentul ideal să mă las îmbibat de ideile intelectualilor publicați, încă din 1990 la Humanitas sau în Revista 22. Îi mulțumesc din suflet pentru asta.

LIVIU MIHAIU, A Treia Cale

Inspirația cea mai importantă din viața mea, exceptând exemplul Mântuitorului – exemplul suprem, a constituit-o maestrul meu Ioan Bălin. Căci, nu-i așa, cine n-are maestru să-și cumpere. Iar cine n-are prieteni să-și facă. El mi-a deschis și botezat mințile și mi-a dat credința în adevăr și în oameni. Căci fără oameni luminați nu există minți luminate. Simplu. Sunt Liviu Mihaiu și sunt o minte luminată.

TETELU, Minunatele aventuri vesele și triste ale lui Tetelu în lumea relațiilor de iubire

Salutare, sunt Tetelu și de 16 ani ascult Radio Guerrilla, iar de aproape un an, și vorbesc Radio Guerrilla. Care este o limbă în sine. De aceea pot spune că cel care mi-a deschis mintea este publicul Radio Guerrilla, care m-a învățat să vorbesc și acestă limbă frumoasă, lucru pentru care îi mulțumesc.

P.S.: A, și lui Florin Oșlobanu, care mi-a deschis mintea, creierul și inima cu muzica din emisiunea sa de miercuri, fix înainte de emisiunea despre relații a lui Teteluuu!

HEFE, Domestika cu Hefe

Salut, sunt Hefe și momentul în care mi-a fost deschisă mintea cred că s-a întâmplat pe la începutul anilor 90, atunci când ne-au pus ăștia cablu. Fii atent, în fiecare duminică, seara, la MTV, erau două emisiuni: 120 minutes și Headbangers Ball. Nu m-am mișcat din fața televizorului, le-am înregistrat pe video, m-am uitat de sute de ori la ele; acolo am văzut, una după alta, Pantera, Megadeth, Slayer, Beastie Boys, Sonic Youth. Era ceva minuat. Din momentul ăla mintea mea… a luat-o razna.

Teodora Vamvu, Online Content Radio Guerrilla

Salut, sunt Teodora Vamvu și, de-a lungul timpului, am avut parte de mulți oameni extrem de deschiși și, pentru că mințile deschise deschid minți, s-a întâmplat și să învăț câte ceva de la ei. Cel mai mult învăț de la mine, din greșeli și succese și din încercări, eșecuri și realizări. Dar fără cei din jurul meu, n-am cum să îmi exersez acest EU, care nu are altfel sens sau context.

Însă cel mai recent om care mi-a deschis mintea este chiar colegul nostru bun la toate, dar mai ales la marketing, Adrian Popescu. De la trezitul de dimineață, la responsabilitate, mers pe jos și răbdare, a modelat în mine, încet-încet, un om de Radio Guerrilla. Mulțumesc.

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine