Roxana-Emilia Luca / Friptură de ciuperci

Ești ceea ce mănânci, dar mai ales ceea ce gătești cu plăcere.

Împreună cu GRUNDIG, facem de-o carte de bucate chiar aici, pe site-ul Radio Guerrilla. Așa că așteptăm rețeta ta preferată de gătit la cuptor, cu tot cu o fotografie care sa ne facă poftă, la adresa statmajor@guerrillaradio.ro și poți câștiga un super-cuptor încorporabil multifuncțional cu tehnologia HotAero Pro de la Grundig, premiat laIF Awards in 2021 pentru design.

Da, vrem să ne spuneți și cum faceți această reteță, care sunt pașii, dar mai ales vrem să aflăm povestea din spatele rețetei. De ce e ea preferata voastră, ce vă leagă de ea? Cum e procesul de preparare, ce dificultăți întâmpinați, cine vă este sous-chef în bucătărie?

Publicăm toate rețetele primite și, pe 4 noiembrie, adică vinerea viitoare, alegem câștigătorul. Cea mai frumoasă și inspirațională rețetă și poveste îi aduce autorului un cuptor încorporabil multifuncțional GRUNDIG cu tehnologia HotAeroPro, în valoare de peste 1000 de Eur.

De friptură CU ciuperci am auzit, dar de friptură DE ciuperci… nu prea. Ia să vedem, așadar, cum se prepară, chiar de la Roxana-Emilia.

***

Bunica mea, “buni” cum îi zic, de când am ales să fiu vegană, gătește și ea asemenea. Dar pentru că ea făcea cea mai bună friptură de porc din ținutul gusturilor mele, a încercat să păstreze stilul de a găti și a reușit să trateze ciupercile cu aceeași atenție și gust puternic, precum un ingredient mai “serios”, mai dificil.

Prin urmare, i-am cerut rețeta sărbătorilor de Crăciun, Paște și a tuturor duminicilor care deveneau sărbătoare, pe care a trecut-o cu succes în zona preferințelor mele contemporane.

(P.S: Eu i-am cerut rețeta simplă, dar ea a tot insistat să îmi ofere versiunea aceasta. În cele din urmă am simplificat-o eu, veți afla mai jos)

Buni: Foarte simplu. Prima dată tai niște ceapă, faci un pat de ceapă de 2-3 cepe, depinde cât e tava și câte ciuperci ai.
După aceea razi morcovi prin răzătoare, 2 morcovi.

Apoi ciupercile le tai în 4, în 2, depinde cât sunt de mari și le pui peste. Deasupra vine pisat usturoiul pe care-l pui la sfârșit în ciupercă. Poți pune și felii de roșie.

Eu: Cât usturoi?

Buni: Ei, cât? (și se gândește un minut bun). Cât vrea fiecare.

Eu: Dar cât trebuie?

Buni: Ce întrebări îmi pui și tu… (se rușinează și se miră zâmbind că nu reușește să dea un răspuns). Jumătate de căpățână. Dar dacă ai usturoi de care am eu nu pui.

Eu: Poftim?

Buni: Păi ăsta nu-i de nicio treabă. Stai că ți-l arăt. Îți trebuie usturoi dulce, bun. Și acoperi totul cu o folie de staniol.  Mai bine de o jumătate de oră nu stă în cuport. Apa scade, și ele se prăjesc după. Când s-a terminat totul pui usturoiul.  Apoi presari pătrunjel verde.

Aici va mai trebui sare, piper și ulei de măsline, vă rog eu, deși buni susține sus și tare că trebuie făcută cu ulei de floarea soarelui și doar un pic de ulei de măsline.

Add on: Varianta mea preferată e cea care conține doar morcovi, usturoi și ciuperci. Așa că am rugat-o să o facă pe aceea acum, care mi se pare cea mai apropiată de gustul tradițional. La sfârșit, ca să duc rețeta mai în zona mea, am pus niște frunze de spanac peste întreaga friptură, am stors puțină lămâie și am acoperit cu un sos din smântână vegetală cu mărar verde, piper boabe, puțină drojdie inactivă, un pic de făină integrală (precum sosul de lasagna). Și la sfârșit am presărat bucățele de nucă coaptă și ulei de măsline amestecat cu turmeric.

Poftă bună!

***

Mă numesc Luca Roxana-Emilia și sunt din Alba Iulia. Sunt studentă, iar până îmi aranjez chiria care la început era neechipată (aka viitorul meu apartament deoarece visez să locuiesc aici), îmi gătește buni mai des decât reușesc sau sunt eu împinsă să o fac. Mă ajută.

Buni se numește Luca Ana și gătea de obicei tradițional cu influențe maghiare. Acum gătește vegan deoarece împreună am ajutat-o să treacă peste un cancer mamar cu acest tip de alimentație și cu multă dragoste și desigur răbdare- din partea ei, că eu la acest capitol stau mai rău. Oricum ar fi, bucuria ei e să îmi gătească mie, e de neschimbat acest aspect.

Să sperăm că o să-i pot adăuga și eu bucuria mea de a-i găti ei cu timpul. Mulțumesc pentru această oportunitate!

1 comentariu
    Luca Elena

    Cu siguranță am sa încerc rețeta arată apetisant și îmi place cum ai aranjat farfuria felicitări Roxy sper să ai noroc 🍀🤞și pentru bunica ta ii urez multă sănătate 👏

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine