La prima ediție a Maratonului Nordului Botoșani la final ești pus să reciți Luceafărul cu accent moldovenesc. Glumesc la faza aia cu Luceafărul. Dar ar fi amuzant. Până una alta invitația e clară! Hai la Botoșani pe 15 iunie la Maratonul Nordului. Va fi prima ediție a acestui eveniment și chiar dacă nu au deocamdată probă de maraton ai șansa să te bucuri de proba de cros, care măsoară 10 kilometri, sau de semimaraton, 21 de kilometri. Important e să fii acolo! Eu vă aștept. Hai să vă zic cum de s-a ajuns la asta…
La începutul anului Clubul Sportiv Nord anunța startul înscrierilor pentru anul competițional 2025 în competițiile sale tradiționale de MTB (Dersca, 2 august) și Trail (Teioasa, 3 august). În plusse anunța și o premieră: Maratonul Nordului Botoșani, o competiție internațională de alergare pe șosea care va avea loc în 15 iunie în municipiul reședință de județ.
„După 14 ediții de MTB și 7 ediții de Trail, am decis să oferim iubitorilor de mișcare botoșăneni și din țară o nouă provocare: o competiție de alergare pe șosea. În 15 iunie ne vedem la Botoșani, un oraș splendid, cu multe atuuri, în special de ordin cultural și de patrimoniu pe care intenționăm să le fructificăm din plin pentru a transforma în anii următori Maratonul Nordului Botoșani într-una dintre cele mai frumoase și mai apreciate competiții de alergare pe șosea din țară și din această parte a Europei”, a declarat Alexandru Teioșanu, președintele CS Nord.
Evenimentul este organizat de către Clubul Sportiv Nord în parteneriat cu Primăria Municipiului Botoșani și își propune să atragă peste 500 de alergători la start, în probe de semimaraton, cros de 10 km și cros pentru copii. Pentru anii următori, competiția își propune să adauge în agendă și proba de maraton și să devină un veritabil eveniment internațional. Traseul competiției va pune în valoare cele mai importante obiective de patrimoniu din Botoșani, fiind punctat prin numeroase scene și standuri creative pe care comunitățile culturale, civice și profesionale ale orașului le pot folosi pentru a se promova și pentru a contribui la crearea unei atmosfere cu adevărat speciale.
În acest fel, Maratonul Nordului Botoșani își propune să îmbine sportul, cultura și distracția într-un mod unic în România. Evenimentul vrea să întărească brandul Botoșaniului în țară și în Europa și să promoveze orașul ca destinație pentru turismul sportiv, cultural și recreativ. Maratonul va contribui la transmiterea unor mesaje publice importante: va promova mișcarea, stilul de viață sănătos și grija față de mediu, va prioritiza oamenii în detrimentul mașinilor în spațiul public, va promova patrimoniul cultural și valorile locale.
Maratonul Nordului Dersca MTB și Maratonul Nordului Teioasa Trail rămân în localitățile lor gazdă consacrate, mulțumită sprijinului acordat de către primăriile și consiliile Locale din Dersca și Darabani. Cele două competiții se vor înscrie, ca în fiecare an, în programul festivalului Zilele Nordului, care va avea loc la Darabani și în alte localități apropiate în perioada 31 iulie – 3 august 2025. Competiția de MTB de la Dersca propune probe de 47 km (1000 metri diferență de nivel), 33 km (800 m diferenta nivel) și un traseu de copii de 6,5 km, iar cea de Trail de la Teioasa are ca posibilități semimaratonul (600 metri diferență de nivel), un cros de 10 km, unul de 6 km și o probă pentru familii.
Înscrierile se fac prin platforma Race Hub pe site-ul www.maratonulnordului.ro. CS Nord organizează Maratonul Nordului începând din anul 2016, când a preluat o competiție cu nume similar (Maratonul Nordul Moldovei) fondată în 2011 de mai mulți pasionați din Botoșani și oprită apoi din lipsă de fonduri. Maratonul Nordului este cea mai longevivă competiție de alergare din Moldova, având la activ 15 ediții de MTB (ciclism) și 8 ediții de trail running (alergare pe teren accidentat). Odată cu organizarea primei ediții de alergare pe șosea, MN devine singurul eveniment sportiv din țară care găzduiește toate cele trei discipline (MTB, Trail și Șosea).
Dacă vă întreabă cineva când ajungeți acolo, deși nu cred, dar mai bine să fim precauți cei patru mari botoșăneni sunt: Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga și Ștefan Luchian. Nu neapărat în ordinea asta, dar ei sunt. Și încă o questie drăguță la final: hashtag-ul evenimentului e #botoshine. Nu că-i fain? Ne vedem acoloșa.