Ziua Minților Deschise

Mințile deschise deschid minți.

Radio Guerrilla face astăzi 15 ani. 15 ani de când deschide minți care, la rându-le, deschid minți și tot așa. 15 ani de când iubim muzica, luptăm pentru libertate, încântăm sau deranjăm audiența, spunem ceea ce gândim, nu ne dăm în lături, nu ne oprim și nu ne dăm bătuți, punem cap acolo unde alții văd doar capătul, ceea ce vă dorim și vouă.

15 ani de Eliberadio. La mulți ani!

Pentru cei care au ajuns pe frecvențele Radio Guerrilla pe calea muzicii și nu numai, un anunț important: astăzi vom difuza exclusiv muzica pe care ne-am născut.

Cum ți-a deschis Radio Guerrilla mintea?  Colegii noștri au răspuns. Vă invităm și pe voi în comentarii.

Carla-Maria Teaha

Ceau! Sunt Carla-Maria Teaha și am stat puțin să-mi imaginez cum aș fi fost eu astăzi dacă Radio Guerrilla n-ar fi intrat în mintea mea. Acum vă rog pe voi să faceți același lucru. Oare ce muzică ați fi ascultat și mai ales unde, ce cărți ați fi citit, ce filme ați fi văzut, și mai ales la recomandarea cui, la ce festivaluri ați fi mers, în gura cui v-ați fi uitat și cine v-ar fi inspirat, cum v-ați fi îmbrăcat, cine v-ar fi enervat și ce v-ar fi bucurat, și oare de cine v-ați fi îndrăgostit?

Voi vă dați seama? Hmmm… d-asta zic. 

Mulțumesc Radio Guerrilla. Te rog pătrunde-mi mintea și pentru următorii 15 ani. Rămân compliantă. La mulți ani!

Mihai Dobrovolschi

Radio Guerrilla mi-a deschis mintea prin ascultătorii săi. Cele mai inteligente și tolerante urechi au între ele câteodată cele mai intransigente voci. Mă obligă, pur și simplu, la performanță. La a le spune în fiecare zi lucruri noi și relevante. Dacă n-o fac, mă fac. Și încet încet mi-am dat seama că, de-a lungul anilor, ascultătorii Radio Guerrilla mi-au deschis mintea ca să poată ieși inima.

Mona Ursuleanu

Salut, sunt Monilici, fata de la vânzări de la Radio Guerrilla. Când am început să ascult 94.8FM m-a cuprins un sentiment de nou. Radio Guerrilla era altfel. Radio Guerrilla era diferit. Radio Guerrilla era nonconformist. Radio Guerrilla avea păreri. Proprii. Radio Guerrilla avea muzică nouă, alternativă și te scotea din bula consumerismului facil. Radio Guerrilla m-a învățat că e ok să fii altfel. Ba mai mult, așa devii cool. Rupe norma. Împinge granițele. Ieși din bulă. Explorează. Nu fi normal, e păcat.

Memo

Salut. Sunt Memo. N-aș putea spune că a fost un moment anume când mi-am dat seama cum mi s-a luminat imaginea de ansamblu. Venisem cu mintea deschisa la Guerrilla și lăsam să picure tot felul de senzații care să conducă la starea de acum. După o vreme am conștientizat libertatea. Asta e starea de unde începe supremul. La o vreme apare și liniștea. Și în toată liniștea aia poți auzi râsete, valuri, vânt, muzici, cascade, ploi. Soarele miroase a vară, în fiecare fulg de nea auzi un “Ho-ho-ho!”, verdele crud își desenează singur flori pe el și dacă strângi ochii foarte mult, dar fără să-i închizi, vezi cum își schimbă culoarea caracatițele în ape turcoaz. Sau smarald… Pe acolo…

Gilda Comârzan

Salut! Sunt Gilda Comârzan și Radio Guerrilla mi-a deschis mintea încă din prima secundă în care am dat pe 94 cu 8. Mi-amintesc vă eram în RATB, mergeam spre școală și ascultam niște voci, niște muzică și totul era altfel față de ceea ce regăseam în mod normal la radio. Acum, Radio Guerrilla continuă să-mi deschidă mintea și să mă provoace zilnic. Descopăr muzică, mă provoacă să o caut prin cele mai obscure locuri ale internetului sau cluburilor; mă scoate din casă pentru a vedea un spectacol de teatru, mă duce în librării pentru a citi o altă carte, de care poate nici nu mă îndrăgostisem încă. Radio Guerrilla mă învață că a fi diferit e în regulă. Radio Guerrilla mi-a deschis mintea și mi-a dat o voce pe care nici nu știam că o am. La mulți ani, Radio Guerrilla!

Liviu Mihaiu

Gherila a fost gândită de un grup de rebeli. Am avut de ales în 2004 între doo nume: Crazy și Guerrilla. Crazy pentru că așa e și ţara. Gherila a câștigat pentru că asta ne trebuie, nene, nouă mămăligarilor cărora Nu ne pasă/Nu e treaba noastră sau gen “fiecare cu p***a m*-s**”. Un radio care iese în stradă și care gândește în afara oricărui mod convenţional de a exista. Asta am vrut, asta avem. Un radio fără moguli, fără securiști și fără cenzură. Cam asta a fost și este uanabiul nostru. Doamne Ajută!

Andreea Bilciu

Salut! Sunt Andreea Bilciu și… Radio Guerrilla m-a crescut. M-a făcut să vreau să aflu cine, ce, când și unde. Să îmi dau seama de ce. Am învățat că nu sunt într-o competiție cu ceilalți, ci doar cu mine.  Înainte de Radio Guerrilla nu aveam tupeu să întreb, să sap, să mă aflu în mijlocul acțiunii, la locul și momentul potrivit. Acum vreau și dorința asta crește pe zi ce trece. Datorită acestui deschizător de minte.

Matei Oprina

Salut, sunt Matei Oprina și printre muuuultele aspecte prin care Radio Guerrilla mi-a deschis mintea de-a lungul timpului, cred că primul a fost cum mi-am dat seama în momentul când am început să fac practică, la un an după lansare, în 2005, că ce învățam la Jurnalism nu avea nicio legătură cu realitatea de a lucra într-o asemenea instituție. Motiv pentru care mi-am schimbat prioritățile, atunci. Și Radio Guerrilla m-a primit cu mințile deschise.

Gojira

Eram și nu eram un ascultător fidel de radio când mi-a trecut prin creier și prin urechi, ca un fierăstrău ascuțit și fierbinte, care taie și după aia cauterizează rana imediat, emisiunea “no man’s land”. Nu-mi venea să cred că se poate face o emisiune de radio într-o paradigma de anti-radio. Era punk, era obraznică și-mi dădea o muzică pe care n-o auzeam nicăieri altundeva. Peste toate astea, se așeza vocea apăsată și elegantă a lui Nic. Mi-am dat seama că se poate face radio cu muzică și altfel decât “a fost, urmează…”. Îți mulțumesc Nic Cocârlea că mi-ai deschis mintea!

Mitoș Micleușanu

Dincolo de toate, Guerrilla m-a lăsat să fiu eu. De la bun început, până acum și în vecii vecilor, I AM IN! Asta înseamnă libertate: să nu ți se sugereze cum trebuie să fii, să nu ți se spună ce să spui, să nu fii modelat, nici măcar subtil, după chipul și asemănarea pieței, pieții ?… asta-i libertate. Acum și în vocea vocilor, I AM IN!

Teodora Vamvu

Buna! Sunt Teodora Vamvu și mi-am lăsat mintea în mâinile Radio Guerrilla în momentul în care am trecut prima data pragul redacției. Astăzi, simt că Radio Guerrilla mi-a deschis ușa către un univers în care am un sens și un parcurs. Un univers populat de oameni dragi, buni și valoroși. Care sunt acum parte importantă din viața mea și care îmi țin la rândul lor mintea deschisă.

Bogdan Șerban

Hai noroc! sunt Bogdan Șerban. Acum 15 ani, când am ajuns în Guerrilla, veneam după 10 ani de radio ce funcționa, ca toată piața de atunci, după niște reguli alienante: o intervenție să nu depășească 30 de secunde, era interzis să intervii în playlist sau să amintești de artiști/trupe ce nu sunt în slotul tău orar sau în baza muzicală a radioului, iar muzica era îndeobște din aceeași familie sonoră: Eurodance.

Ajuns la microfonul Radio Guerrilla am constatat că singurele limite sunt cele ale propriei imaginații sau ale bagajului cultural cu care eram înzestrat. Și așa a rămas până în zilele noastre!

Ana Coman

Radio Guerrilla mi-a băgat în urechi o muzică la care eu nu avusesem acces înainte, pentru că nu ma îmboldise nimeni în direcția asta. Mă mulțumeam cu ce mai găseam eu pe net sau la radiourile comerciale. De muzica alternativă de la noi nici nu mai spun… nu știam mai nimic. Iar acum sunt îndrăgostita iremediabil de tot ce înseamna alternativ românesc. Înainte de Radio Guerrilla eram alt om, când vine vorba de gusturi muzicale. Și omul ăla de atunci nu cred ca s-ar înțelege prea bine cu omul care sunt acum. 

Cezar Helmis

Sunt surprins și impresionat că de două luni mă numesc Guerrillero. Ce zic eu? Sunt de fapt fericit. Și sunt mândru că voi contribui și eu la a duce mai departe spiritul Guerrilla în noua formă de exprimare: video! Întâi vom sparge peștele de pe TV. Apoi, îl vom înlocui cu creierul. Hasta la videoctoria, siempre!

Sorin Faur

Ca unul dintre cei care vă salută de 15 ani pe aceleași frecvențe, pot zice că mie Radio Guerrilla mi-a deschis mintea lucrînd zilnic, pentru Voi, cu oameni tineri. Foarte tineri. Unii aproape la fel de tineri ca Radio Guerrilla.

Sorin Badea

Salut, sunt Sorin Badea. Am ajuns la Radio Guerrilla acum 11 ani și nu am mai plecat. Sunt un mare căutător de nou și cei care mă știu înțeleg că mă plictisesc… destul de repede. Dar iată cât de important este radioul ăsta, iată cât de nou, cât de efervescent și mereu în transformare. De asta m-a ținut aici, de asta m-a făcut să-l văd drept a doua casă și da, de asta mi-a deschis mintea către propriul feeling, introspectiv, ca să constat cu uimire că, pentru mine, cuvântul RADIO e scris acum cu roz. 

Nic Cocârlea

Salut, sunt Nicolae. Radio Guerrilla m-a înconjurat întotdeauna cu căldură și sentimente de altă natură. Apoi, Radio Guerrilla a reușit un turnir de coerență, păstrând în calendarul său programul Nomansland de 14 ani. Mulțumesc Radio Guerrilla. Dar, cum mi-a deschis Radio Guerrilla mintea? Hmmm… interesantă punere în scenă sub forma unei întrebări nevinovate. Ei bine, este exact pe dos.

Dragoș Olaru

Salut! Sunt Dragoș Olaru și anul viitor fac 13 ani de Guerrilla. Ce vreau să vă spun e că în acești 13 ani n-am plecat nicio zi din radio fără să învăț ceva de la fiecare guerrilos. Aș vrea să mai adaug, pe scurt, că lucrul ăsta nu se putea întâmpla dacă eu la rândul meu nu eram deschis spre a mi se deschide mintea. Așa că asta vă urez, vă doresc: să fiți deschiși. 

Adaugă un comentariu
Numele tau *
Email *
Mesajul tău

Scrise de...
Adrian Andrei

Producător de muzică. Muzician al producției.

Adrian Popescu

Om bun la toate, dar mai ales la marketing.

Alex Tocilescu

Scriitor. Publicitar. Pisicofil. Președinte de bloc.

Alexandru Anghel

Luptător al Binelui. Al Binelui Învinge.

Ana Coman

Cu vocea și chitara la degetul mic.

Ana-Maria Șchiopu

Master Shifu în ale istoriei.

Bogdan Budeș

Spirit critic. Regizor.

Bogdan Șerban

LogOutist profesionist.

Carla Teaha & Adrian Popescu

Scandinavi din România.

Carla-Maria Teaha

Neastâmpărată și nealiniată. Cucerește Radio Guerrilla pentru toate fetele de pe frecvențe.

Claudiu Leonte

Spirit ludic și gastronom liric.

Control Club

Muzică. La Control.

Corina Jude

Iubitoare de insecte. În special Lepidoptere.

Cristina Toma

Manager al Muzeului Național al Hărților și Cărții Vechi.

Doru Panaitescu

Iubitor de păsări și alte animale.

Emil Popescu

noi seara nu mâncăm (și nu bem), doar asociem

Florin Iaru

Poet. Optzecist douămiist. Martor al lui Apple.

George Mihalcea

Știrist. Cinefil convins.

Georgiana Crețu

Specializată în studiul liliecilor și analiza ultrasunetelor.

Gilda Comârzan

Stăpâna hohotelor de surâs.

Ionuț Tăușan

Antlover: pe urmele furnicilor.

Iulian Tănase

Războinic de tot RîSSul.

LIFE.ro

Site de viață bună. Și povești inspiraționale. LIFE.ro - Stories to Inspire.

Liviu Mihaiu

Fondator Academia Cațavencu. Fondator Radio Guerrilla.

Liviu Surugiu

Scriitor. Cititor. Bun la amândouă.

Mădălina Ștefu

Absolventă de anagramatică și alte jocuri de cuvinte.

Mani Gutău

Muzician de cuvînt.

Marta-Ramona Novăceanu

Profă de Română de România.

Matei Oprina

De la Guerrilla de Dimineață până seara.

Mihai Dobrovolschi

Cogito Ego Sum.

Mitoș Micleușanu

Spirit multifuncțional, atins de Febre39.

Nic Cocîrlea

Tovarăș de drum. Camarad, Nomanslander.

Oleg Garaz

Muzicolog, specialist în BMW (Bach, Mozart, Wagner)

Petru Stratulat

Liniștitor, fără efecte.

Radio Guerrilla

Suntem noi, toți cei care gândim la fel. Eliberadio.

Redacția

Una pentru toți, toți pentru Radio Guerrilla.

Ruxandra Georgescu

Îndrăgostită de toate cele care nu există.

Sebastian (Memo) Vrînceanu

Maestru biciclofonist.

Sergiu Torok

Iubitor de fluturi.

Simona Toma

Poetă, librar şi încă ceva.

Sorel Radu

Progresare humanum est.

Sorin Badea

Cu știința-n sânge.

Teodora Vamvu

Zînă online. Dar și offline.

VRTW

Vinyl, Rum, Tapas & Wine